Körfezde Çalışmalar 2017'de Başlayacak
İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi askı süresi tamamlandıktan sonra Bakanlık onayına gönderildi. Onay sonrası ihale hazırlıkları başlayacak proje kapsamında tarama çalışmaları 2017 yılı sonbaharında yola çıkacak!
Kentin ekolojik ve ekonomik değerini arttırmak, körfezin yüzülebilir hale gelmesini, canlı popülasyonun artmasını sağlamak, limanın genişlemesi ve yeni nesil gemilerin yanaşmasına olanak vermek üzere Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile yapılan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nde önemli bir eşik aşıldı.
Projenin ÇED raporu Nisan 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilmiş, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü aradan geçen 3 yıl sonunda Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Ankara’da 3 bakanla yaptığı olumlu temaslar ve Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girmesiyle rapor Haziran 2016’da onay almıştı.
Bir aylık itiraz süresince askıda kalan planlar 9 Eylül 2016’da bakanlığa gönderildi ve Körfez’de yol haritası şekillendi.
3 İHALE YAPILACAK
Hürriyet’te yer alan habere göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlık onayının ardından ÇED nihai kararının iletilmesi sonrasında öncelikle mevcut gemilerle taranacak malzemenin iletimi için pompa ve boru alımı ve döşemesi işlemine ilişkin ihaleyi yapacak. Aynı süreçte tarama malzemesinin iletileceği Çiğli'deki Geri Kazanım Alanı'nda malzemenin kurutulacağı ve uzaklaştırılacağı havuzların olacağı sahanın hazırlanmasına yönelik ihalesi de gerçekleştirilecek. Projedeki doğal yaşam adaları ile imar planları ve uygulama projelerinin yapılması için de bir ihale yapılacak.
2017 SONBAHARINDA KÖRFEZ’DE TARAMA BAŞLAYACAK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yıl sonuna doğru ihaleleri yapmayı hedefledi. Bu ihaleler kapsamında boru ve pompalarının imalat süresi, deniz ve karada montajları ve geri kazanım alanının hazırlanma süreçleri dikkate alındığında 2017 sonbaharında tarama işlemleri başlayabilecek. Büyük Körfez Projesi kapsamımda İZSU, körfezin kuzey aksında 13.5 kilometre uzunluğunda 8 metre derinliğinde ve 250 metre genişliğinde sirkülasyon kanalının tarama işlemini, TCDD ise körfezin güney aksında 12 kilometre uzunluğunda 17 metre derinliğinde ve 250 metre genişliğinde Liman Yaklaşma Kanalı'nın taramasını yapacak. Taranan malzemenin bir kısmı 2. Kısım Konteyner Terminal Sahası'nda dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Kalan diğer malzemeler Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında geri kazanım amaçlı olmak üzere kurutulması sağlanarak çöp deposu alanları, taş ocaklarında üst örtü malzemesi, park bahçelerde ve inşaat sektöründe dolgu ve zemin iyileştirici malzeme olarak değerlendirilecek. Ayrıca körfez kuzey aksında belirlenen 2 adet doğal yaşam adasının oluşturulmasında bu taranan malzeme kullanılacak.
izmir körfez, izmir yüzülebilir körfez projesi, izmir körfezi ve limanı rehabilitasyon projesi, izmir körfez projesi ne zaman başlayacak
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.