Köy Kanunu TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi!

Köy Kanunu TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi!

Kentsel dönüşümden yapı denetime kadar birçok konuda düzenlemenin yer aldığı köy kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifi TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

A+A-

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı.  Söz konusu kanunla kentsel dönüşüm, yapı denetim ve yenilenebilir enerji projelerine ilişkin çok önemli bazı düzenlemeler yapılıyor.

Meclis'te kabul edilen teklifle getirilen 10 düzenleme şu şekilde: 

- Köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup konutu bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli sebeplerle bina yapmayanlara veya taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine binalarını yapmaları ya da taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanınıyor.

2 - Belediye sınırları içerisinde ya da dışında, belediyelere, Hazine'ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan bölgelerde yapılacak, daimi ya da geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun ya da iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler ya da il özel idareleri tarafından yıkım kararı alınabilecek.

3- Söz konusu bu kanunla, Katma Değer Vergisi Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda özel bütçe kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Başkanlığına yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinin istisnası kapsamına alınıyor.

İmar hakkı aktarımı gerçekleştirilirken, alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar ve her halde alıcı parselin yüzde 30’luk kısmını geçmemek üzere artırılabilecek.
Verici parselin/parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin/adasının emsale esas inşaat hakkını aşmamak kaydıyla ilgili idare tarafından belirlenecek. Söz konusu bu aktarma işlemi, alıcı ve verici parselin değer tespitleri üzerinden gerçekleştirilecek.

4 - Düzenlemeyle İmar Kanunu'ndaki  parselasyon hazırlanmasına ilişkin maddede değişikliğe gidiliyor.
Buna göre, düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan bölgelerle bölgenin ihtiyacı olan meydan, yeşil saha,yol, park, otopark, çocuk bahçesi/parkı,  ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelik eğitim tesis alanları, kamuya ait kreş ve gündüz bakımevleri, semt spor alanı, pazar yeri, toplu taşıma istasyonları ve durakları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, bölgenin geneline hizmet veren spor alanı, belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kamu hizmeti için planlanmış olan teknik altyapı ve trafo alanları, özel tesis yapılmasına konu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyon alanı olarak ayrılan parseller ve mesire alanları, resmi kurum alanı, uygulama imar planı kararı ile getirilen diğer umumi ve kamu hizmet alanları, otogar alanından oluşacak ve söz konusu bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacak.


5 - Söz konusu bu kanuna göre, taşınmaz maliklerinin tamamının talepleri üzerine parsel bazında fonksiyon değişikliği ile ada bazında gerçekleştirilecek olan imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan parsel veya parsellerin artış gösteren değeri ile mahkemeler tarafından iptal edilmiş olan  imar planı değişikliklerinde, imar planı değişikliği neticesinde yürürlükten kalkan imar planı ile teklif edilen yeni imar planının kapsadığı parsel veya parsellerde oluşan değer farkının yüzde 90'ılık kısmı değer artış payı olarak alınacak.


6- Kabul edilen bu kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararları dikkate alınarak İmar Kanunu'nun "Elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınması" maddesinde de bazı düzenlemeler yapıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, 1/1000 ölçekli imar planı olmayan yerlerde, kulenin, varsa 1/1000 ölçekli mevcut haritası üzerine işlenerek, bu harita bulunmayan yerde ise 1000 metrekare alanı kapsayacak biçimde halihazır harita hazırlatılarak ve işlenerek ilgili idareye onaylatılacak.

7 - TBMM Genel Kurulunda kabul edilen bu düzenlemeyle, Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da değişiklik de yapılıyor. Buna göre, denetim sorumluluğunu üstlendiği bir işe yönelik gerçekleştirilecek tespitler doğrultusunda hazırlanacak olan teknik inceleme raporuna istinaden yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir ya da birden çok cezanın verilmesinin gerekmesi halinde uygulanacak olan idari para cezası, 50 bin TL’den az olmayacak.
Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'sinin 50 bin TL’den fazla olduğu hallerde ise yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar idari para cezası da verilecek.

8- Bir şehirde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. İhtiyaç durumunda büyükşehirler, Bakanlıkça birden çok bölgeye bölünerek faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı her bir bölge için ayrı ayrı belirlenebilecek ve yapı denetim kuruluşlarının faaliyeti, merkezinin yer aldığı bu bölgeyle sınırlandırılabilecek. Buna ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenecek.

9 - Bir şehirde  faaliyet gösterebilecek olan yapı denetim kuruluşu sayısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. İhtiyaç durumunda büyükşehirler, Bakanlık tarafından birden çok bölgeye bölünerek faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı her bir bölge için ayrı ayrı belirlenebilecek ve yapı denetim kuruluşlarının faaliyeti, merkezinin yer aldığı bu bölgeyle sınırlandırılabilecek. Buna ilişkin esaslar Bakanlık tarafından belirlenecek.

10 - Gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması ya da satması; fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli olan belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının iznine tabi olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.