Krizde Kuruldu, Pandemide Büyüdü, 2021’de 2 Yeni Mağaza Açacak
20 yıla yakın bir süredir inşaat malzemeleri satışında görev alan Serkan Barlas 2004 yılından beri çalıştığı Franke şirketindeki görevinden 2019 sonu itibariyle ayrılmak zorunda kalınca kendi şirketini kurdu. Pandemide büyüyen şirket 2 yeni mağaza açacak.
20 yıldır inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Serkan Barlas 2001 yılında Toprak Seramik firması ile 21 yaşında sektöre girdi. 2004 yılında Franke firmasına transfer olan Barlas 2019 sonuna kadar Franke Ege Bölgesi Perakende Bayi ve Proje Bölge Sorumlusu olarak çalıştı.
Ekonomik krizden dolayı işinden ayrılmak zorunda kalan Serkan Barlas krizde kendi şirketini kurma kararı aldı. 2019 sonunda Eczacıbaşı Grubu ile ile anlaşan Serkan Barlas, Vitra ve Artema’nın Karşıyaka’daki ilk bayiliğini açtı .
2020 Şubat ayında Karşıyaka’da 350 metrekarelik mağazasını açan Serkan Barlas Yapı Market Bayraklı’da 3 bin metrekarelik deposu ile şehir içerisinde depo hizmeti veren az sayıda firmadan biri oldu.
Barlas, “Pandemiyle beraber açılmamıza rağmen çok ciddi bir ciro yakaladık. 2021 yılında ekibimizi daha da büyüteceğiz. Önümüzdeki yıl Alsancak ve Narlıdere’de 2 yeni mağaza açmayı planlıyoruz” dedi.
PANDEMİDE YAVAŞ BAŞLAMA KARARI ALDIK AMA…
İzmir’in tamamına hitap ettiklerini ifade eden Serkan Barlas, “Depomuzun Bayraklı’da olmasından dolayı İzmir’in her tarafına kolaylıkla satış yapabiliyoruz. Sadece Vitra ürünlerini satıyoruz. Hem karo seramik hem de banyo grubunun satışını yapıyoruz. İzmir’de stoklu çalışan 2-3 firmadan biriyiz. Güçlü stok bizi hem proje hem de perakende satışlarda güçlü kılıyor. Ekibimizde deneyimli arkadaşlarımız var. Pandemiden dolayı yavaş başlama kararı aldık ancak talebin fazla olduğunu görünce hızlı bir şekilde ilerleme kararı verdik. Ekibimize yeni arkadaşlar dahil ettik. 9 kişilik ekibimizle çalışıyoruz.”
SADECE MÜTEAHHİTLERE SATIŞ YAPAN BİR FİRMA OLMAK İSTEMİYORUZ
Hem proje hem de perakende satışlarımız olmak zorunda diyen Barlas sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Mağazamıza gelen müşterilerimiz de, çok büyük iş yapan müteahhit de aynı hizmeti alıyor. Adet olarak proje satışlarımız çok öndedir ancak perakende ve proje satışlarında cirolar birbirine çok yakın. Biz sadece müteahhitlere satış yapan bir firma olmak istemedik. Öyle olsaydı 3 kişilik ekiple bu işi yönetirdik. Mağazamızı perakende müşterilerinin talebini karşılayacak şekilde dizayn ettik.”
İNŞAATTA YERLİ MARKALARA İLGİNİN ARTMASI BİZE AVANTAJ KAZANDIRDI
İnşaatta yerli ve milli markalara ilginin arttığını belirten Barlas şu ifadelere yer verdi, “Yoğun portföyümüzden ve uzun yıllardır devam eden ilişkilerimizden dolayı çok yavaş başlamadık. Pandeminin etkisi illa ki oldu. Perakende satışlarımızı etkiliyor ancak proje satışlarında gayet hızlı başladık. Yerli ve milli markalara dönüş olduğu için avantajlı duruma geldik. Vitra, sattığı ürünlerde sektör lideri. Vitra markası çok güçlü bir marka. İnşaatta yerli ve milli markalara rağbet arttığı için sektördeki yavaşlamayı diğer markalara göre daha az hissettik. Son 1-2 aydır tedarik sıkıntısı yaşıyoruz. Satışlar çok yüksek olduğu için 1-2 ay öncesinden sipariş vermek durumunda kalıyoruz.”
İTHAL ÜRÜNLERİN ALIŞI DA SATIŞI DA ÇOK ZOR
Aynı fiyat klasmanındaki ürünlerde yerli ürünlerin yabancı ürünlerden daha kaliteli olduğunu savunan Barlas, “Döviz kurlarındaki dengesizlik insanlarımızı ithal üründen uzaklaştırdı. İthal firmalarla da çalışıyoruz. İthal ürünlerin alışı da satışı da çok zor. Yerli marka olan Vitra ile yürümemizin iki nedeni var. Birincisi Vitra’nın piyasadaki gücü. İkincisi artacak olan kentsel dönüşüm projelerinde yerli markalara öncelik tanınması. Bizim sattığımız ürünlerin parasının Türkiye’de kalması bizi mutlu ediyor. Yerli ve milli ürün kullanma eğilimi önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. İthal ürünlerinde pazardaki payı azalmaya devam edecek. Bu sektörde çok eskiyim. Bundan 15-20 yıl önce ithal ile yerli bir markayı yan yana getirdiğinizde çok büyük fark vardı. Artık öyle bir durum kalmadı. Yerli ürünler aynı fiyat klasmanındaki ithal ürünlerden daha kaliteli ve estetik. Yerli ve ithal markalar arasında ciddi fiyat farkları var. İthal ürünlerin fiyatları döviz kurundaki artıştan dolayı çok arttı. Yerli üreticiler döviz kurundan ister istemez etkileniyor ancak döviz kuru kadar fiyat artışına gitmediler. İthal ve yerli ürünler arasındaki fiyat makası sürekli artıyor” sözlerine yer verdi.
MÜŞTERİYE UYGUN FİYATLI DEĞİL, İHTİYACI KARŞILAYACAK ÜRÜNLERİ SATIYORUZ
Mağazalarına gelen müşterilerin önceliklerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek ürün satışı yaptıklarını belirten Barlas son olarak şunları dile getirdi, “Vitra ekonomik grupta ürün yapmıyor. Üst segment ürün gruplarını daha çok satıyoruz. Müşterilerimizi iyi yönlendiriyoruz. En ekonomik ürünü almak için kapıdan girip de orta veya üst segment ürün gruplarından alıp gittiği çok oldu. Deneyimli mağaza personelimiz gelen müşterinin ihtiyacını anlıyor. Ona uygun fiyatlı değil, ihtiyacını karşılayacak olan ürünleri sunuyor. Ödeme konusunda özel avantajlarımız oluyor. Yüksek stoklarla çalıştığımız için ürünlerimizi de avantajlı fiyatlarla alıp müşterilerimize daha uygun fiyatlarla ürün sunabiliyoruz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.