Küçük Yatırımcılarımızın da Kazanacağı Bir Yatırım Modeli Geliştirdik
Viya Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Kocatürk, Türkiye'de ilk kez koopretaif modeliyle otel yatırımı yapacaklarını ve kar payını hissedarlara dağıtacaklarını söyledi. Urla’da denize 700 metre mesafede inşa edilecek Tiny House oteli Mayısta açılacak.
Elektronik güvenlik sektöründe taahhüt işleri yapan Yakup Kocatürk, 2020 yılında pandemiyle beraber gayrimenkul sektörüne geçiş yaptı. İki ortaklı olan Viya Yatırım'ı kuran Kocatürk, özellikle tarla üzerine uzmanlaşma sağladı. Tiny house sektörünün de popülerleşmesi ile birlikte yatırım yaptığı tarlaları parselleyerek kooperatifleştiren Viya Yatırım, düşük bütçesi olan yatırımcıya yönelik bir adım attı. Viya Yatıırm, son olarak Urla İçmeler'de denize 700 metrekare uzaklıkta olan 9.800 metrekarelik kırsal ekoturizm ruhsatlı arazide Türkiye'de bir ilke atarak kooperatif modeliyle kurulan ve otel hizmeti verecek tesis için harekete geçti.
Küçük yatırımcının da kazanacağı bir iş modeli
Viya Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Kocatürk, Urla'da hayata geçirecekleri kooperatif çatısı altındaki otel işletme fikrinin çıkış sürecini şu sözlerle anlattı: "Bu benim iki yıl boyunca üzerinde çalıştığım bir iş fikriydi. İnsanlara bir yerden nasıl kar payı dağıtırızı düşündüm. Yasal dayanaklarının olduğu, küçük yatırımcının da para kazanacağı bir iş olmasını arzuladık. Kooperatifçilik yaygın olarak uygulanan ve yasal zemine oturtulmuş hatta kooperatifçilik kanunu diye ayrı bir kanunu olan bir yapı. Otel konseptinde kar payı dağıtarak uygulayacağımız bu iş modelini böylece İçmeler'deki kendi mülkümüz olan arazide yapmaya karar verdik" dedi.
Her hisse 1000 dolar
Kooperatife dahil olan kişilerin hem arsaya hem de inşa edilecek otele ortak olacaklarını vurgulayan Kocatürk, iş modelinin işleyişini şu sözlerle anlattı: "Öncelikle tarlamızı kırsal ekoturizme sokarak ruhsat ve iskan aldık. İlk olarak her şeyi yasal zemine oturttuk. Kuracağımız otelimizde 49 adet tiny house olacak. Buralar kiraya verilirken tesiste havuz, cafe ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, kahvaltı salonu gibi ortak alanlar da bulunacak. İşletme 12 ay boyunca aktif bir şekilde çalışacak. Alanımızı 10 bin paya böldük. Her bir payın bedeli 1000 dolar. Bir kişi en fazla 20 pay satın alabilecek. Tüm İş modelini dolar üzerinden yürüteceğiz. Bu yapıya dahil olup 1000 dolar yatıran kişi her ay ne olursa olsun 17 dolarını alacak. Bunun dışında otelin kar payı her ay dolar üzerinden hissedarın hesabına yatacak. 5 yıl kalma zorunluluğu getirdiğimiz bu modelde tüm paydaşlar ne kadar paranın hesaplarında olduğunu görebilecek. Otelden edilen kar hisselere bölünerek her hissedara pay edilecek. Kar payı da yüzde 50 işletmeci olarak bize geri kalan yüzde 50 de hissedarlara devredilecek."
Otel 2025 Mayıs ayında açılacak
2025 mayıs ayında oteli açacaklarını ifade eden Kocatürk, "Otelin açılacağı tarla şu an Viya Yatırım Kooperatifi mülkiyetindedir. Arsamızın güncel değeri 200 milyon lira civarında. Açılacak otelin yapımını da biz üstleneceğiz. Ve otel açıldığı zaman buranın değerinin 500 milyon liraya ulaşacağını düşünüyoruz. Şu an 150’ye yakın üyemiz var. Güvenli bir ödeme yöntemi geliştirdik. Hissedar banka üzerinden parasını atacak ve yine onun üzerinden parasını geri alacak. Her şeyi yasal zemine oturttuk" dedi.
Aynı modelde sera kurulacak
Kooperatif otel iş modeli dışında yine aynı modelde Viya Tarım adı altında sera kuracaklarını ifade eden Kocatürk, "45 bin metrekarelik bir serayı devraldık. Burada topraksız tarım yapılacak ve şu an istasyonlarının kurulumunu yapıyoruz. Çilek ve domates üreteceğiz. Buradaki tarlamızı da kooperatife devrettik. Kar payı dağıtımı üzerine kurulu olacak bu modelin şu an satışlarına başlamadık. Seramız faaliyete geçtikten sonra bununla ilgili çalışmalarımıza başlayacağız" diye konuştu.
Çok katlı yapılar yapmıyoruz
Viya Yapı Mimarlık ve İnşaat diye ayrı bir firmaları daha olduğunu söyleyen Kocatürk, "Burada kat karşılığı projelere girmekle beraber kendi işlerimizi de yürütüyoruz. Kesinlikle çok katlı projeler yapmıyoruz. Urla İçmeler'de kendi arsamıza 15 adet villa yapacağız. Kat karşılığı olarak Foça'da 4 adet villayı teslim ederken Mordoğan'da yine 4 adet villanın anlaşmasını yaptık. Bunun yanında yine Foça’da kat karşılığı 40 villalık bir projenin içinde yer alacağız. Onun da hazırlıkları devam ediyor" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.