Küresel Konut Krizi Kapıda!
Economist dergisi bu hafta yayınlanan sayısında, faiz artışları ve konut satışlarının gerilemesi nedeniyle küresel bir konut krizinin yaklaştığı belirterek uyarıda bulundu.
Uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisi The Economist, bu haftaki sayısında küresel bir ev fiyatları krizinin geldiğini, bu krizin finansal sistemi çökertmese de mali durumu mahvolmuş bir grup insan bırakacağını ve siyasi bir fırtına başlatacağını belirtti.
Dergide konu ile ilgili yapılan analizde ev fiyatlarının yıllarca güvenilir bir şekilde yükseldiği ve ardından pandemi sırasında hızla arttığı hatırlatıldı.
Yazıda, “Bugün servetiniz gayrimenkule dayanıyorsa gergin olmanın zamanı geldi. Ev fiyatları şimdi dokuz zengin ekonomide düşüyor. Amerika’daki düşüşler şu ana kadar küçük ama bazı piyasalarda şimdiden dramatik bir boyuta ulaştı” ifadelerine yer verildi.
Haberde, ABD’de mevcut evlerin satışlarının ağustos ayında yıllık bazda yüzde 20 düştüğü, yeni emlak ilanlarının yüzde 13 gerilediğine. Kanada’da da ev fiyatlarının şubata göre yüzde 9 azaldığına, konut satışlarının bu yıl yüzde 40 düşebileceğine dikkat çekildi.
Yazıda konutla ilgili en kötü mali krizin Çin’de yaşanacağı belirtildi. Bu ülkede emlak devi Evergrande’nin iflasa sürüklenmesiyle birlikte teslim edilemeyen konutlar ve kredi boykotları gibi pek çok gelişme meydana gelmişti.
Güney Kore ve İskandinav ülkeleri gibi bazı diğer yerlerde durumun ABD’ye göre daha kritik olduğu aktarılırken bu ülkelerde borçlanmada büyük hızlanmalar görüldüğü, bankaların ve finans şirketlerinin büyük kayıplara maruz kalabileceği belirtildi.
Makalede; düşen ev fiyatlarının Amerika’da 15 yıl önce olduğu gibi destansı bir mali çöküşe neden olmayacağı, kredilerin 15 yıl öncesine göre daha az riskli ve bankaların sermayelerinin daha güvenilir olduğu ifadeleri kullanıldı.
Analizde ayrıca borç alanların satın alma gücünün düştüğü de hatırlatıldı. Bu durumun yeni alıcıların ev satın almasını zorlaştırdığı, talebi bastırdığı ve mevcut sahiplerin mali durumlarını sıkıştırdığı belirtildi. Yazıda önceki yıllarda ayda 1800 dolar ödeyecek birinin alabileceği borç miktarının önceki yıla göre yüzde 33 düştüğü aktarıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.