Kuzey Makedonya’da İnşaat Sektöründe İşçi Bulunamıyor!

Kuzey Makedonya’da İnşaat Sektöründe İşçi Bulunamıyor!

Kuzey Makedonya'da inşaat sektörü ciddi bir işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya. İnşaat şirketi sahipleri, yıllardır birlikte çalıştıkları kişilerin işçi sayısının azaldığını söylüyor

A+A-

Kuzey Makedonya'da inşaat sektörü ciddi bir işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya. İnşaat şirketi sahipleri, yıllardır birlikte çalıştıkları kişilerin Hırvatistan veya İtalya'da çalışmak üzere ayrılmaları nedeniyle işçi sayısının azaldığını söylüyor. Ülkede faaliyet gösteren bir inşaat şirketinin sahibi Şerif Kadrioski, yaptığı açıklamada soruna dikkat çekti. Kadrioski, "Geçen yıl yıllarca çalışıp ülkeyi terk eden 15-20 kişimiz vardı. Şimdi bir sıkıntımız var. Yeterince işçimiz vardı. 20 yılı aşkın süredir şirket olarak faaliyet gösteriyoruz ve 20 yıldır inşaat yapıyoruz. Bölgemizin bugüne kadar işgücü sorunu yoktu. Şimdi durum tamamen farklı. Eksiklik büyük. Uzun zamandır bizimle birlikte olan ama yavaş yavaş dağılmaya başlayan bir grubumuz var. Herkes Batı'ya, İtalya'ya, Almanya'ya, İsviçre'ye gitmek istiyor, anne ve babasından dolayı kalmak zorunda kalanlar da var. Bunlar 40-50 yaşlarının üzerindedir ve işi ayakta tutanlardır” diye konuştu. Ülkede faaliyet gösteren bir başka inşaat şirketinin yöneticisi Llaze Poposki, "40 yıldır faaliyet gösteriyorum, böyle bir durum hiç yaşanmadı" dedi.

KOŞULLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORLAR

“Yeni Hükümet'ten yabancı işçi getirme prosedürlerinin basitleştirilmesini, aynı zamanda kredi ve inşaat ruhsatı alma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar” diyen Poposki, “Erdoğan ekonomik dönüş yaparken Türkiye faiz oranlarını yükseltiyor. Bunlar inşaatçıların yıllardır sürekli talepleridir. Artık yeni bir şey değil. Ancak her durumda, izinlerin daha hızlı verilmesi için herkes idari işleri basitleştirmeye çalışıyor. Gelenler için ülke, maaşların daha yüksek olduğu diğer yerlere gitmek için yalnızca bir sıçrama tahtası. Patronlar, çoğu zaman hiçbir uyarıda bulunmadan tüm belgeleri arkalarında bırakarak ayrıldıklarını söylüyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.