Maliye'den İmar Barışından Faydalanan Müteahhitlere Kötü Haber!
İnşa ettikleri bağımsız bölümleri imar barışı kapsamında konuta çeviren müteahhitler KDV sorununu çözmek için Maliye’ye başvurdular. Maliye, KDV oranının konut teslimine göre değil inşaat ruhsatına göre belirlendiğini belirtip talepleri reddetti.
Maliye; yapı ruhsatında işyeri, dükkân, ofis, büro, rezidans ve apart ünite olarak görünen ancak İmar Barışı ile konuta çevrilen bağımsız bölümlerin satışına uygulanacak KDV oranının tapuya değil inşaat ruhsatına bakılarak tespit edilmesi gerektiğini, inşaat ruhsatı işyeri, dükkân, ofis, büro, rezidans ve apart ünite olarak verilen ancak İmar Barışı ile konuta çevrilen bağımsız bölümlerin satışının KDV bakımından konut teslimi olarak değerlendirilemeyeceği görüşünde.
Konu hakkında verilen bir özelgenin özeti şu şekilde:
“Yapı ruhsatında ofis ve işyeri olarak görünen bağımsız bölümlerin niteliği İmar Barışı ile konuta dönüşse dahi; inşaat ruhsatının konut olarak değil, ofis ve işyeri olarak verildiği, bu taşınmazların fiili durumda işyeri olarak kullanılabileceği, verilen inşaat ruhsatının da bu taşınmazların işyeri olarak kullanılmasını mümkün kıldığı ve işyeri olarak kullanılmak üzere satın alınabileceği hususları dikkate alındığında, KDV oran uygulaması bakımından ilgili taşınmazların konut olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede, söz konusu ofis ve işyerlerinin tesliminde %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.” (GİB. Ankara VDB’nin 19.06.2020 tarih ve 84974990-130[KDV.5/İ/28-2019/55]-E.162142 sayılı Özelgesi).
Bu satışlar nedeniyle KDV iadesi talep edilebilir mi?
Teslimleri yüzde 1 veya 8 oranında KDV’ye tabi konut satışları nedeniyle KDV iadesi talep edilebiliyor (KDVK Mad.29/2). Yüzde 18 KDV’ye tabi konut ve işyeri teslimleri için KDV iadesi talep edilmesi ise kanunen mümkün değil (KDV oranlarının düşürülmesi durumu hariç).
Maliye; yapı ruhsatında işyeri, dükkân, ofis, büro, rezidans ve apart ünite olarak görünen ancak İmar Barışı ile konuta çevrilen bağımsız bölümlerin satışını konut teslimi olarak kabul etmediğinden, bu satışlar nedeniyle KDV iadesi talebinde bulunulması mümkün bulunmuyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi yazarı Abdullah Tolu
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.