Metaverse Emlak Piyasasının Odak Noktası Haline Geldi

Metaverse Emlak Piyasasının Odak Noktası Haline Geldi

Son dönemlerde Türkiye'de büyük yankı uyandıran Metaverse, teknoloji, deneyimi ve yüksek finansal sermayesi olan kurum ve yatırımcıların yatırım adresi oldu. Özellikle emlak piyasasının odak noktası haline geldi.

A+A-

Küresel eğlence dünyası eşi benzeri görülmemiş bir hızla gelişim gösterirken oyun, kriptofinans, sanat, müzik, spor, ve sosyal medyanın iç içe geçtiği, oynarken kazandıran sistemlerle yeni, merkeziyetsiz bir gelir ve sosyalleşme sistemlerine doğru gidiyor. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; metaverse teknoloji, deneyimi ve yüksek finansal sermayesi olan kurum ve yatırımcıların ellerini güçlendiren bir unsur olarak dikkat çekiyor. Yatırımların odak noktasında ise sanal emlak piyasası bulunuyor. 

 

Sanal arazi, hiper gerçekçi sanal gerçeklik deneyimleri ve kendi ekonomileri de dahil olacak şekilde fiziksel ve sanal dünyaların çarpıştığı internetin bir sonraki yinelemesi “Metaverse”in en önemli ögesi. Örnekler arasında Sandbox, Decentraland ve Cryptovoxels, sanal dünyada kullanıcıların arazi satın almalarına, oralarda inşaat ve çeşitli yerleşim birimleri kurmalarına izin veren kendi paralarıyla kurulan, oyuncuların beraber yönettikleri paralel evren oyunlarında örneklerden. Emergen Research'e göre, küresel metaverse pazar büyüklüğü 2020 yılında 47,69 milyar dolardı ve 2028 yılında 828,95 milyar dolara yükselmesi ve 2021-2028 tahmin döneminde yüzde 43.3'lük bir bileşik senelik gelir yükselişi (CAGR) kaydetmesi öngörülüyor.

Yatırım firması Grayscale metaverse ekonomisinin büyüklüğü 1 trilyon dolar olarak öngörürken, bazıları da 30 trilyon dolar büyüklüğe yükseleceğini tahmin ediyor. 28 Ekim tarihinde ismini Meta’ya değiştiren Facebook 900 milyar dolar değerinde, Apple’ın ise 2,8 trilyon Dolar piyasa değeri olduğu dikkate alınırsa, sanal üç boyutlu web 3.0 yepyeni bir ticaret evreni sağlayacak. Sanal arazi satın almanın pek çok sebebi bulunuyor. Hatta devletler de Metaverse’e dahil olabiliyor. Örneğin İngiltere’den bağımsızlığını ilan eden Barbados, Metaverse'te büyükelçiliği olan ilk ülke olarak kaydedildi. 16 Kasım 2021 tarihinde CoinDesk'te yer alan habere göre, ülkenin Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, elçiliğin kurulması 3 boyutlu sanal gerçeklik platformu Decentraland ile sözleşmeye imza attı. 

 

Metaverse'te inşa edilecek büyükelçilik binasının çeşitli projelere, arazinin tespit edilmesine ve satın alınmasında, sanal elçilik ve konsoloslukların mimarisinin hazırlanmasında ve e-vize gibi hizmetler sağlanmasında kullanılacağı ifade edildi. Sanal arazilerin fiyat yükselişinin en önemli sebeplerinden biri arazi sahiplerinin arazilerin üzerindeki dijital varlıklardan ve o arazilerdeki reklamlardan para kazanma planları. Artık arazinin sahibi olduğunuzdan, arazinin üzerine deneyim inşa edebilir ya da bunu yapmak için başkalarına kiraya verebilirsiniz. Markaların reklamını yapmak ya da moda şovları gibi markalı deneyimlere ev sahipliği yapmak için markalara arazi kiraya verilebilir. Markalar ayrıca doğrudan arsa da satın alabiliyor, örneğin Adidas yakın zamanda Sandbox'ta bir arsayı satın aldı. Ayrıca oyun geliştiricilere oyun geliştirmeleri amacıyla da araziler kiraya verilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.