Milyonluk Evler 'Değerli Konut' Oldu mu?

Milyonluk Evler 'Değerli Konut' Oldu mu?

Türkiye’de konut fiyatlarının yıllık bazda artışının yüzde 100’ün üzerinde seyretmeye devam etmesi, akıllara Değerli Konut Vergisi’ni de getiriyor. Piyasada evlerin değeri 10 milyon liralarla ölçülürken, ev sahipleri vergiyi merak ediyor

A+A-

Son 2 yıldır fiyatlarda rekor kıran artışlar ve fahiş kira krizi, konutları gündemden düşürmüyor. Kira krizine çözüm olması için yüzde 25 artış tavanı, arabuluculuk uygulaması gibi önlemler alınırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası ‘boş ev vergisi’ de gündeme geldi.

Boş ev vergisinin uygulama şekli tartışılırken, konutlara yönelik bir diğer vergi olan ve ev sahiplerinin 2021 yılında tanıştığı ‘Değerli Konut Vergisi (DKV)’ için de ödeme zamanı geldi. Konut fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığı, en düşük ortalama ev fiyatının İstanbul’da 3.2 milyona dayandığı, standart daireler için bile 5-10 milyon liraların telaffuz edildiği piyasada, herkes evinin DKV’ye tabi olup olmadığını merak ediyor.

RAYİÇ BEDELE GÖRE 

Piyasada milyonluk evlerden geçilmese de bu verginin tahakkuk ettiği ev sayısı oldukça düşük... Nedeni ise verginin piyasa değerine göre değil, Emlak Vergisi rayiç değerine göre hesaplanıyor olması. Vergi ilk gündeme geldiğinde piyasa değeri baz alınacaktı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.