Mimar ve Mühendisler 5 Aydır İşsiz
Planlı alanlar İmar Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından belediyeler ruhsat işlemlerini durdurdu. Mimar ve mühendisler ise 5 aydır iş yapamıyor.
TMMOB Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası’nın açtığı davalar sonucu Danıştay 6. İdare Mahkemesi 2017 yılında yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin emsal hesabı ile ilgili maddesi dahil 10 madde hakkında verdiği ara kararda yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Danıştay’ın Mart ayında aldığı karar ile belediyeler de ruhsat işlemlerini durdurdu. Belediyeler daha önce başvurusu yapılan inşaat ruhsatları ile ilgili işlemlerini durdururken yeni başvuruları kabul etmiyor.
İNŞAAT RUHSATI BAŞVURULARI YÜZDE 60 AZALDI
2018 yılında başlayan ekonomik kriz sonucu son yıl içerisinde yapılan inşaat ruhsatı başvuruları yüzde 60 oranında azaldı. Danıştay kararı ile beraber 5 aydır kimse inşaat ruhsatı alamıyor. Birçok müteahhit mağdur olurken arsa sahipleri ile sözleşme imzalayanlar ve projeden satış yapanlar verdikleri taahhütleri yerine getirememe riski ile karşı karşıya kaldı.
EN ÇOK MİMAR VE MÜHENDİSLERİ ETKİLENDİ
İnşaat sektöründe yaşanan ekonomik krizden dolayı müteahhitler ellerindeki projeleri bitirmeye odaklandı. Yeni projeler başlamayınca mimarlık ve mühendislik işlerinde daralma oldu. Birçok ofis personel sayısını düşürdü. Danıştay kararı sonrası 5 aydır hiç iş alamayan mimarlık ve mühendislik ofisleri büyük sıkıntı yaşıyor. Sektördeki işsiz mimar ve mühendis sayısı her geçen gün artıyor.
MİMARLAR ODASI İŞLEYİŞTEN HABERSİZ
Danıştay’ın iptal kararı ile ilgili geçtiğimiz günlerde yazılı basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı mahkeme kararlarına uymamakla ve yeni yönetmelik yapmamakla suçladı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danıştay 6. İdaresi kesin kararını açıklamadan yönetmelik maddelerini yenileyemiyor. Ara karar ile yürütmeyi durduran Danıştay 5 ay geçmesine rağmen henüz kesin kararını açıklamadı. Danıştay’ın kesin kararını açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni iptal edilen maddelerin yerine yeni maddeler ekleyecek.
DANIŞTAY KARARI 1 HAFTA İÇERİSİNDE AÇIKLANABİLİR
Güvenilir bir kaynaktan elde edindiğimiz bilgiye göre Danıştay 6. İdare mahkemesi 1 hafta içerisinde nihai kararını paylaşacak. Danıştay’ın kararını açıklamasını bekleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ivedilikle iptal edilen maddelerin yerine yeni maddeler ekleyerek yönetmeliği yeniden faaliyete geçirecek.
Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.