Mühendis, Yatırımcının Ekonomisini İyi Hesaplamalı

Mühendis, Yatırımcının Ekonomisini İyi Hesaplamalı

Dr Mühendislik kurucu ortağı Hüseyin Baran, "Mühendis yatırımcının ekonomisini iyi hesaplamalı. Teknik olarak doğru ve en az maliyetli alternatifleri belirleyerek en kaliteli hizmeti yatırımcıya sunmalıdır. Bu anlamda efektif çözümler üretmelidir” dedi.

A+A-

2013 yılında elektrik mühendisi Hüseyin Baran ve Sabri Esenyol tarafından kurulan Dr Mühendislik çıktıkları yolda bugün 100'ün üzerinde çalışan sayısı ile birçok önemli projeye imza attı. Şirketin ortaklarından ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası'nda 71.Mühendislik Komitesinde komite üyesi, MMG (Mimar Mühendisler Grubu) MÜSİAD (Müstakil sanayici ve işadamları derneği)  ASKON (Anadolu aslanları işadamları derneği) gibi STK’larda yönetim kurulu üyesi ve enerji komisyonu başkanlığı görevleri olan Hüseyin Baran, mühendisliğin önemine değinerek açıklamalarda bulundu:

Hüseyin Baran, elektrik mühendisliğini seçme yolculuğunu ve bu yolculuğun Dr Mühendislik'e çıkış hikayesini şu sözlerle anlattı: "Rahmetli Babam elektrik teknikeriydi işyeriyle evimiz aynı kampüs içerisindeydi bu nedenle çocukluğum bu kampüs içinde geçti elektriğin içinde büyüdüm diyebilirim babam mesleğinde gerçekten çok iyiydi işini en iyi şekilde yapmaya çalışırdı bu mesleğe ilgi duydum ve sevdim. O yüzden lise ve üniversite eğitimimi bu alanlarda tamamladıktan sonra dönemin iyi firmalarından birinde iş hayatına başladım. 2013 yılında buradan ayrılarak Sabri beyle beraber Dr Mühendislik'i kurduk.”

dr-muhendislik.jpg

Elektrikle ilgili tüm hizmetleri veriyoruz

“Herhangi bir yapı 3 ana disiplin üzerine inşaa edilir: İnşaat, mekanik ve elektrik..." diyen Baran, bu disiplinlerden olan elektrikle ilgili yaptıkları işi şu şekilde anlattı:

Bizim işimiz ilk olarak fizibilite raporuyla başlıyor. Elektrikle ilgili tüm raporlamaları çıkartıyoruz. Daha sonra işin projelendirme aşaması geliyor. Biz o yapılmak istenen yapının tüm elektrik projelerini çizip tasarlıyoruz. İlgili kurumlardan onaylatıp izinlerini alıyoruz. Bunlara göre projenin teknik ve idari şartnamesini, marka listesi, keşif, shop drawing, asbuilt vb. eklerden oluşan ihale dosyasını hazırlıyoruz. Proje tasarımı ile mühendislik hizmetinin maliyetlere de katkı sağladığını biliyoruz.

Şu anda 17'den fazla şantiyede aktif olarak çalıştıklarını ifade eden Baran, "30 kişilik idari kadromuz ve 70'in üzerinde sahadaki personelimizle hizmet veriyoruz. Endüstriyel tesis ağırlıklı olmak üzere hastane, otel,AVM konut, rezidans, villa gibi çeşitli yapılarda varız. Bizim gibi hem anahtar teslim hem proje hem müşavirlik hem taahhüt kısmını yapabilen firma sayısı İzmir'de az. Bunun avantajını kullanırken bir taraftan da yaptığımız hiçbir işe para odaklı bakmadık. İşi aldıktan sonra o işten zarar da kar da etsek işimizi en güzel şekilde yapma derdindeyiz. Şirketimizin başarısının arkasında müşteri memnuniyeti ve işinizi en iyi şekilde yapma kararlılığında olmamız geliyor bunların ışığında İşinize odaklandığınız zaman başarı arkasından geliyor" dedi.

Maliyeti önemsemeli

İyi bir mühendisin aynı zamanda maliyeti de önemsemesi gerektiğini vurgulayan Baran, "Mühendis yatırımcının ekonomisini iyi hesaplamalı. Daha uygun bir çözüm varken daha maliyetli bir çözümü yatırımcıya sunmamalı. Biz hem tecrübemiz hem mevzuata hakimliğimiz ile her alanda yatırımcımızın faydasına olan mühendislik faaliyetlerini yürütüyoruz" diye konuştu.

Mühendislik insan ömrünü uzattı

Mühendis temel olarak sorun çözen teknik bilgisi olan bilim erbabı demektir. Arapça Hendese kelimesinden türer Hendese; geometri, hesap anlamına geliyor  “mu-hendese” ise bunları yapabilen kişi demektir özünde sorunlara karşı çözüm üretebilen kişi demektir.

Mühendisliğin insan konforu ve ömrü açısından çok önemli bir meslek dalı olduğunu ifade eden Baran, şunları dile getirdi:  "Günümüzde insan ömrünün uzamasında ana etkiyi mühendislerin yaptığını düşünüyorum. Özellikle iklimlendirme sistemlerinin icadı insan sağlığını önemli ölçüde arttırdı konfor arttıkça insan ömrü de onunla paralel olarak arttı. Bu nedenle medeniyetin ilerlemesi ve insan hayatının uzun olması için mühendisliğe hak ettiği değerin verilmesi gerekiyor." 

Mühendislik; elinizdeki telefondan evinizdeki klimadan, bindiğiniz arabadan yaktığınız ışığa kadar her şeyin içerisinde var.

Asrın felaketi diye nitelendirilen 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremini unutmayalım. 11 vilayetimiz nerdeyse yerle bir oldu yaşanan maddi manevi zararın tarifi yok. Depremin oluşturduğu travmadan ekonomimize oluşturduğu ağır yükten hepimiz haberdarız. Depremin 3. Günü o bölgeye gittiğimde gördüğüm manzara karşısında dehşete kapılmıştım Allah böyle bir felaketi yaşatmasın. Eğer mühendisliğin kurallarına tam anlamıyla riayet edilseydi bu denli bir yıkım olmazdı. Bunların mühendis arkadaşlarımızın bir hata yapıldığında nelere mal olacağını unutmamaları ve mühendislik hizmeti alınırken de maliyet odaklı değil liyakat odaklı hareket edilmelidir.

Başta bu dergiyi okuyan kıymetli okuyucuların ve tüm insanlığın yeni yılını da kutluyor tüm insanlığa barış huzur sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum .

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.