Müşteriler Artık Parke Yerine Demir, Beton ve Statik Projeyi Soruyor
Sedimega İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Güney Avcı, ev almaya gelen müşterilerin eskiden parke ve granitlerin markasını sorduğunu, depremden sonra hangi demir ve betonu kullandığını sorup statik projeyi incelediklerini ifade etti.
İnsanlara konut ve yaşam alanı sunan yüklenici firmaların sorumluluklarına dikkat çeken Kerem Güney Avcı, 1999 depreminin ardından yürürlüğe giren yapı denetim sisteminin 30 Ekim İzmir depreminde bir kez daha test edildiğini vurguladı. Avcı, “Şu an İzmir’de, yapı denetime tabi olup da 30 Ekim’de ağır hasar almış tek bir bina yok. Bu, sistemin işlediğini gösteriyor. Şantiye şefleri ve müteahhitlerin yanı sıra, mülk sahipleri de bu süreçlerde sorumlu. Kentsel dönüşüm sürecinde görüştüğümüz mülk sahipleri, ne yazık ki yapılarının aslında sağlam olduğuna inanıp bizi de buna ikna etmeye çalışarak kentsel dönüşüme direniyor. Dönüşümün en çok kilitlendiği nokta, şu anda bu. Çünkü devlet bunu zorunlu kılamıyor. Ne kadar kolaylaştırmaya çalışsa da son karar mülk sahiplerinde ve ortak mülklerde 3’te 2 çoğunluğun kararı gerekiyor. Her zaman dile getirdiğim bir gerçek var. Deprem bir binayı yıkmaz. Binayı kötü mühendislik, kötü yapılar yıkar ve orada insanlar ölür. Gerçek bir mühendislik hizmetiyle, bir fay üzerine bile deprem güvenli bina inşa edebilirsiniz” diyerek, geçen yıl Osaka’da meydana gelen ve bir tuğlanın bile düşmediği 8,1 büyüklüğündeki depremin bunun en güzel örneği olduğunu paylaştı.
ARTIK PARKE YERİNE HANGİ DEMİRİN KULLANILDIĞI SORULUYOR
Herkesin, depremin ardından ‘ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı bina’ kavramlarına odaklandığını hatırlatan Avcı, şöyle devam etti: “Ben ısrarla diyorum ki ‘9 deprem geçirmiş her bina, 10 raundluk bir boks maçında 9 raundluk maç çıkarmış boksör durumunda. O deprem, binayı yıkmasa ve hasar vermese dahi o bina artık yorgundur ve asla deprem önceki gibi değildir. İlk yapıldığında 8 şiddetine dayanabilen ve 10 deprem görüp yıkılmayan hatta hiç hasar almayan bir bina, yorula yorula bir gün 6 şiddetine dayanamayacak hale gelir. Elimizde mevcut yapı stoku şu anda bu durumda. O yüzden hiç kimse, ‘Benim binamda hasar yok, sıkıntı yok’ demesin. 2007 öncesinde yapılıp defalarca deprem gören binaların da yenilenmesi gerekir. Bu arada deprem bilinci yüksek insanların sayılarının giderek artması, bizi çok mutlu ediyor. Eskiden proje alanımızı gezmeye gelen müşterilerimiz, ‘Parkeleriniz granitleriniz ne marka?’ gibi sorular sorarken, şimdi artık betonun sınıfını ve hangi demiri kullandığımızı, statik projeyi nasıl hazırladığımızı sormaya başladı.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.