Müteahhitler Etiketsiz Demiri Gider Gösteremeyecek
İnşaat demiriyle ilgili devrim niteliğinde yeni sistem geliyor. Bu sistem sayesinde demirin kalitesi ölçülecek, denetimler artırılacak ve kaçak faturanın önüne geçilecek. Müteahhitler etiketsiz demiri gider gösteremeyecek.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün inşaat demirinin üretiminden laboratuvar safhası da dahil olmak üzere tüm aşamalarını takip ederek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) geliyor.
İnşaat demiri, TIR ve kamyonlara yüklenirken özel güvenlikli etiketlerdeki benzersiz kodlar mobil cihazlarla okutulacak, inşaat demirlerinin yaşam döngüsü takip edilebilecek.
Fatura ve irsaliye eşleşmeleri sayesinde, inşaat demirlerinin kimlere satıldığı, hangi tarihte satıldığı kayıt altına alınmış olacak.
müteahhitler, inşaatta hangi demiri kullandıklarını, bu etiketler üzerinden beyan edecek. Böylece müteahhit, geçmiş stoktan demir kullanamayacağı gibi, etiketsiz demiri, gider olarak gösteremeyecek.
1 OCAKTA BAŞLIYOR!
İnşaat sektörüne devrim niteliğinde uygulanmaya başlanacak İDİS sistemi 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçiyor.
Bu kapsamda, mevcut inşaat demiri üreten ve ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayiler, tüccar ve yapı müteahhitleri, yapı denetim firmaları ve ilgili tüm paydaşların İDİS’e kayıtları 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak.
KAÇAK FATURANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK!
İDİS sistemi ile faturasız inşaat demiri hareketi engellenecek. Aynı zamanda da inşaatlarda kullanılan demirin kaynağı ve ürün kalitesi de görüntülenebilir olacak.
Denetimlerde özel güvenlikli etiketsiz demirler rahatlıkla tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanabilecek.
İDİS sadece üretim, lojistik, alım-satımları değil, yapı denetçilerinin inşaat sahasına indirilmiş demirlerden aldığı numune parçalarının da takibini sağlayacak. Tüm bu İDİS adımları, akıllı telefonlarda özel İDİS mobil uygulamaları ile işlenirken coğrafi konum bilgisi de eklenebilecek.
İDİS, ABD VE AVRUPA'DA YILLARDIR UYGULANIYOR
Bu sistem sadece Türkiye'de değil yurtdışında, İDİS benzeri uygulamalar yıllardır başarıyla uygulanıyor. Avrupa Birliği’nde 2011 tarihli inşaat ürünleri regülasyonu, kalite ve performans denetimlerini zorunlu kılıyor.
Türkiye’de yılbaşında devreye girecek olan bu sistem sayesinde demirden çalarak üç kuruş daha fazla kazanmak isteyen müteahhitlerin önüne geçilmiş olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.