Müteahhitler Teminatlarını Yakıp İşi Yarım Bırakmak Zorunda Kalıyorlar

Müteahhitler Teminatlarını Yakıp İşi Yarım Bırakmak Zorunda Kalıyorlar

İnşaat sektöründe maliyetler yüzde 500’ün üzerinde artınca müteahhitler kamu ihale yasasında düzenleme talep ediyor. İhalelerin iptal edilmeye başlandığını söyleyen Ali Adıgüzel, “Son 1,5 – 2 yılda yüzlerce müteahhit teminatlarını yakmaya başladı” dedi.

A+A-

İnşaat sektöründe maliyet artışları en çok kamu müteahhitlerini etkiledi. Devletten ihale alan ama yapım aşamasında maliyet artışlarından dolayı zarar eden kamu müteahhitleri sorunlarının çözümü için yasal düzenleme talep ediyorlar. Kamu Müteahhitleri Platformu olarak sorunlarını dile getiren sosyal medya organizasyonu Haziran ayında dernekleşerek Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) için kurulum sürecini tamamladılar. KAMİAD Başkanı olan Ali Adıgüzel ise kamu müteahhitlerinin taleplerini dile getirmeye devam ediyor.

MALİYETLER ARTTI

İnşaat sektörünün girdi maliyetlerinde büyük sorunlar yaşandığını belirten Ali Adıgüzel, “Sektörün en büyük girdi maliyetlerini oluşturan çimento, beton, demir, cam, PVC, tesisat ve elektrik malzemeleri gibi ürünlerde kısa bir süre içerisinde astronomik fiyat artışları oldu. Bu da sektörde derin yaralar açtı. Son iki yıl içerisinde girdi maliyetleri yüzde 300 ile yüzde 500 arasında yükseldi. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bu fiyat artışı da kamuya taahhüt işi yapan yüklenicilerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca ihale edilmiş işleri tamamlama şansını ortadan kaldırdı.” dedi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ DEVLETTEN DESTEK İSTİYOR

Yasa değişikliklerinin sorunu çözmediğini belirten Ali Adıgüzel, “Bugüne kadar iki ayrı yasa değişikliği yapıldı. Bunlar tüm ihtiyaçları karşılayamadı. Sürekli artan maliyetlerden dolayı devlet birim fiyatları sene başında ortalama yüzde 68-90 oranında arttırarak güncelleme yapıyor. Ancak yapılan bu düzenleme henüz ihale aşamasındaki işleri kapsıyor. Yapımı devam eden işler için ise farklı handikaplar oluşuyor. Piyasa tedarikçileri devletin rayiçleri arttırdığını gerekçe göstererek fiyatlara yansıtıyorlar ve yükleniciler de bu durumu izah edemiyorlar. 2021 birim fiyatları ile sözleşme imzalayan bir yüklenici bu düzenlemeden faydalanamıyor. Sadece 5. ve 6. maddeden yararlanabiliyor. Bu yasa değişikliğinin sorunları çözmediğini tüm kamuoyu artık biliyor. 2022 yılındaki fiyat artışlarına maruz kalmış kamu müteahhitlerine adalet ve hakkaniyet ölçüsünde devletimizin destek vermesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER TEMİNATLARINI YAKIP İŞİ YARIM BIRAKMAK ZORUNDA KALIYORLAR

İhalelerin iptal edilmeye başlandığını söyleyen Ali Adıgüzel, “Kamu müteahhitleri başladıkları işleri yarıda bırakmak istemiyorlar. 2017 ve 2018 yıllarından sonra aşırı artan maliyetlerden dolayı işer yarım kalmaya başladı. Son 1,5 – 2 yılda yüzlerce müteahhit teminatlarını yakmaya başladılar. Kamu müteahhidi 20 milyonluk iş almış ama işi tamamlasa 4-5 milyon zarar edecek. Teminat mektubu de 1,5 Milyon TL. Teminatını yakmayı tercihe diyor. Devletin yatırımı yarım kalıyor ve bu işin yeniden yapımı 2 kat maliyetle oluyor.” dedi.

YASAL DÜZENLEME TALEP EDİLDİ

Devletten talep ettikleri düzenlemeyi de dile getiren Ali Adıgüzel, “4734 sayılı kanuna göre bir yılı aşan işlerde TEFE, TÜFE oranında fiyat farkı veriliyor. Daha küçük işlerde bu fiyat farkı verilmiyor. İki yılsa sözleşmesinde fiyat farkı alma hakkı olan müteahhitler yüzde 65 fiyat farkı aldılar. Bunlar için iki ayrı kararname çıktı. Alınan fiyat farkı ile maliyetler arasında uçurum var. Çözüm için uygulamadaki kanuna 2886 sayılı kanundaki bir modülün eklenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.