Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız
Posta Gazetesi köşe yazarı Can Kantar, konut sigortasının neden yapılması gerektiğini bugünkü köşe yazsında kaleme aldı.
Konut sigortası gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Özellikle iklim değişiklikleri insanları beklenmeyen risklerle karşılaştırabiliyor. Öncelikle belirtilmesi gereken; Doğal Afet Sigortaları, bilinen ismiyle DASK, sadece deprem teminatını kapsıyor.
Depremde konutta oluşan hasarlar limitler kapsamında gideriliyor. Bu sebeple hem DASK, hem konut sigortasının aynı anda yaptırılması gerekiyor. Bazı kişiler konut sigortası primlerini örneğin kasko fiyatlarıyla karşılaştırarak büyük bir yanlışa düşüyor. Örneğin, 200-300 bin Türk Lirası değerindeki bir aracın kasko primi 3 bin Türk Lirası. Buradan hareketle 500 bin Türk Lirası değerindeki konutumuz kim bilir kaç Türk Lirası bedelle konut sigortası yaptırılır diye düşünülüyor.
PRİMLER RİSKTEN UCUZA GELİYOR
Konut, taşınmaz bir değer olduğu için araçlar kadar yüksek bir riski barındırmıyor. Bu durum tabi ki primleri de etkiliyor. Konutun içindeki değerlere göre bir konut poliçesinin primi 300-500 Türk Lirası'nı aşmıyor. Üstelik taksit de yaptırılabiliyor. Konutunuzda alarm gibi koruyucu güvenlik tedbirleri bulunuyorsa bu rakam daha da azalabiliyor. Bütün bunlara ek olarak bazı sigorta şirketlerinin konut sigortası yaptıran sigortalılara yönelik klima, kombi bakımı, halı yıkama gibi verilecek primi amorti ettirecek hizmetleri de bulunuyor.
Bu arada koronavirüs salgını sebebiyle çat yazlıkta, çat kışlıkta olduğumuz için konutlardan birinin hep boş olması riskleri artırıyor. Bunun da unutulmaması gerekiyor. “Benim evim site içerisinde ve güvenlikli” demek ise sadece hırsızlığı engelleyebilir. Ancak konutun içerisinde su basması, elektrik kontağından meydana gelebilecek yangın gibi riskler de göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca; "Ben kiracıyım, evi neden sigorta yaptırayım" düşüncesi de yanlış. Belki hırsızlık gibi durumlar kiracının kendisi için bir risk bulundursa da yangın, su basması gibi mülk sahibine yönelik risklerin de düşünülmesi gerekiyor. Kiracıların da sigorta yaptırarak bu riskleri sigorta sistemine devretmesi hem kendisi hem de konut sahibi için önem arz eder.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.