Olası İstanbul Depreminde 600 Bin Bina İçin Barınma İhtiyacı Doğacak

Olası İstanbul Depreminde 600 Bin Bina İçin Barınma İhtiyacı Doğacak

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul'da bulunan 600 bin konutun acil olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

A+A-

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD)”Tüm Yönleriyle Yenileme ve Güçlendirme” başlığıyla düzenlediği 51. Gündem Buluşmaları toplantısında konuşan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, “İstanbul’da  şiddetli bir depremde 600 bin hane için acil barınma ihtiyacı doğacak. Bunların çok hızlı bir şekilde mutlaka güçlendirilmesi  lazım.” dedi.

Çevrim içi düzenlenen toplantıda konuşan Türkkan, İstanbul’daki riskli bina stokuna değinerek, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre 7.5 ve üzeri şiddete sahip olası bir İstanbul depreminde çok çarpıcı sonuçlar meydana geleceğini bildirdi.

Türkkan, “2018’de yapılan araştırmaya göre İstanbul’da 13 bin 500 adet çok ağır hasar, 34 bin 400 adet ağır hasar, 146 bin 500 adet orta hasar riski taşıyan bina var. Bu binalarda 600 bin daire olduğu öngörülüyor. Şiddetli bir depremde bu 600 bin hane için acil barınma ihtiyacı doğacak. Bunların çok hızlı bir şekilde mutlaka güçlendirilmesi lazım. Depremin ne zaman ve nasıl olacağını konuşmak yerine, çok can kaybı olmadan bu depremi nasıl atlatabiliriz bunu düşünmemiz lazım.” açıklamasında bulundu.

Güçlendirme projelerinde KDV’nin düşürülmesi talebinde bulunan Türkkan, “Ayrıca belediyeler, mevcut binalardaki imara aykırı durumlar nedeniyle binaların önemli bir kısmına güçlendirme ruhsatı bile veremez halde. Güçlendirmenin önündeki bu ve benzeri engelleri kaldırarak, bu riskli yapılardan en kısa sürede kurtulmanın yollarını oluşturmalıyız. Mutlaka bir acil eylem planı hazırlanmalı.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.