Önce Yabancı Yatırımcılarımızı Sonra Türk Müşterilerimizi Kaybettik
2018 yılında dövizdeki hızlı artışla birlikte yabancıların Türk lirasına karşı alım gücü artmış ve bu gayrimenkul satışlarına olumlu yansımıştı. Bu durum 2022 yılına kadar bu şekilde devam etti.
2022 yılının başında Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması ile birlikte özellikle Rus ve Ukraynalılar, Türkiye’ye akın etti. Ruslar çok ciddi gayrimenkul alımı yaptı. Kira piyasası da canlandı.
2022 yılında savaştan kaçanların etkisiyle yabancıya konut satışları en yüksek seviyeyi görürken 2023’te durum tersine dönmeye başladı.
***
Rusya savaşının etkisiyle emtia fiyatları da yükselmeye başladı. İnşaat maliyetlerinde hızlı bir artış görüldü. İnşaat maliyetleri ve konut fiyatları son 1-2 yılda çok fazla artarken dövizdeki artış sınırlı kaldı. Bu da yabancı yatırımcının satın alma gücünü düşürdü.
İzmir’deki bir evin fiyatı, ABD, Kanada, Avrupa’daki evlerin fiyatına yetişti.
2022 yılının başında 100 bin dolara bir ev alan yabancı yatırımcı, 2023 sonunda aynı evi 200 bin dolara alamamaya başladı.
Böyle olunca yabancı yatırımcıları kaybettik.
2023 yılında yabancılara yapılan konut satışı bir önceki yıla göre %48,1 azalarak 35 bin 5 oldu. Toplam konut satışı içerisindeki payı ise 2,9’a geriledi.
2022’de yabancıya satılan konut sayısı 67 bin 490’a, toplam konut satışı içerisindeki payı yüzde 4,5’e kadar yükselmişti.
***
Sadece yabancı yatırımcıyı kaybetmekle de kalmadık. Konut fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı Türk müşterilerimiz bu kez yurt dışındaki gayrimenkule yönelmeye başladı.
Üst segment yatırımcılar Dubai, ABD, Avrupa ülkelerine yatırım yapmaya başlarken, orta segment yatırımcı grubu ise Kıbrıs ve Balkan ülkelerini radarına aldı.
2023 yılında 120 bin Türk vatandaşı yurt dışında 2 milyar dolar değerinde ev satın aldı.
İç piyasada gayrimenkul sektörü en kötü günlerini geçirirken, 2 milyar dolarlık kaynak yurt dışına gitti.
Buna bir an önce çözüm bulmalıyız.
Yurt dışından gayrimenkul ithal edeceğimize, 2018-2022 yılları arasında olduğu gibi gayrimenkul ihraç etmeliyiz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.