Osmanlı Dönemi İzmir Planları ve Haritaları
İzmir tarihi üzerine çok sayıda kitap yazan İlhan Pınar son kitabı Osmanlı Dönemi İzmir Planları ve Haritaları kitabını yayınladı. Kitapta yerli ve yabancı çok sayıda mimar ve haritacının çizimleri bulunuyor
İzmir, 17. Yüzyıl başlarından itibaren Akdeniz'in ve Osmanlı'nın önemli bir liman kenti olarak yükselmeye başlayınca; Batı Avrupalı araştırmacıların da ilgi alanına girer. Özellikle 19. Yüzyıl'da neredeyse tüm bilim dallarından (arkeoloji, jeoloji, tarih, coğrafya, kartografya, topografya, teoloji vd) insanlar kente gelmeye başlar.
Bunlar arasında jeologlar, kartograflar, topograflar ve coğrafyacılar bazen birlikte çalışarak bazen de birbirlerinin ürettiği bilgiden yararlanarak İzmir şehir planları, körfez haritaları ve Batı Anadolu Haritaları üretirler. Bu üretim çok uzun bir sürece yayılan meşakkatli bir iştir (Örneğin; Alman Coğrafyacı ve Kartograf Heinrich Kiepert Anadolu haritası için 50 yıla yakın emek vermiştir.)
İngilizce-Türkçe olarak hazırlanan bu kitapta; Aristoteles Marie Fontrier, Livio Amadeus Mıssır, Wolfgang Müller-Wiener, Luigi Storari, Lamec Saad, Thomas Graves, Richard Copeland, Karl Badeker, Thomas Abel Brimage Spratt, Richard Kiepert, Alfred Philippson v e diğerlerinden oluşan İzmir şehir planları ve İzmir haritaları yapımında emek harcamış insanların İzmir'in belleğine dair ürettikleri plan, çizim ve haritalar bir araya getirilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.