Ovit Tüneli'nde ilk Işığa Az Kaldı

Ovit Tüneli'nde ilk Işığa Az Kaldı

Türkiye'nin en büyük tüneli Ovit'te ilk ışığın görülmesine 300 metre kaldı.

A+A-

Rize’nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nde ışığın görünmesine 300 metre kaldı.

OSMANLI'NIN KALKINMA PROJESİ

Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile faaliyete geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesinin 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

OVİT TÜNELİ'NİN MALİYETİ

Rize ile Erzurum’u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı’nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli'nin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olarak hesaplandı. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.

IŞIK İÇİN GERİ SAYIM

Ovit Tünel inşaatında Rize’nin İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 95’i tamamlanan ve kalan son 300 metrelik bölümde delme işlemi devam eden Ovit Tüneli'nde Eylül ayı sonunda ışığın görünmesi planlanıyor. Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.