Parayı Topladılar, İnşaatı Yapamadılar!
30 Ekim İzmir depreminin ardından 'Birlikten İzmir Doğar' sloganı depremzedelere konut yapmak için iş insanlarından 52 milyon TL toplayan İzmir'deki odalar 1,5 yıl geçmesine rağmen inşaatı yapamayınca TOKİ ve İzmir Ticaret Odası arasında gerilim yarattı.
30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depreminin ardından, İzmir Ticaret Odası öncülüğünde İzmir’deki oda ve derneklerin desteğiyle ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyası başlattı ve İzmirli iş insanlarından 52 milyon TL bağış toplandı. İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener toplanan parayla depremzedelere 117 konut yapılacağını duyurmuştu.
MALİYET ARTTI, PROJE KALDI
Konutların yapılacağı arsayı TOKİ’den bedelsiz almak için başvuruda bulunuldu. İZTO başkanı Özgener inşaat maliyetin 46 milyon TL olacağını açıkladı. Ancak 1,5 yılı aşkın sürenin sonunda öngörülen inşaat maliyeti 95milyon liraya ulaşınca inşaat yapılamadı. Odalar TOKİ’den konut satın alma yoluna gitti. TOKİ’yle 55 milyon liralık anlaşma sağlandı.
TOKİ BAŞKANI BULUT: NE PROJE VE NE İHALE YAPABİLDİLER
TBMM’de konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ başkanı Ömer Bulut süreci şu şekilde anlattı, “Bize bir arsa verin, ben bu arsaya depremzedeler için 70 -80 tane konut yapacağız dediler. İşte aradan 1 yıl geçti, bunlar daha ne proje hazırlayabildiler ne ihaleye çıkabildiler. Dediler ki: “Sizden bedeli karşılığında alabilir miyiz?” Biz de zaten o ilk yaptığımız yerin biraz daha manzarası pek iç açıcı olmadığı için çok fazla tercih edilmeyen ama yeri güzel bana göre, şehir hastanesinin tam dibinde, biz oradan 80 tanesini onlara verdik. Yani şunu da kıyaslamak lazım, koskoca Ticaret Odası, belki başka sebeplerden dolayı yapamamıştır... 1 yıl içerisinde ne projelendirebildi ne yapabilir hâle geldi.”
ÖZGENER: PROJEYİ DE İHALEYİ DE YAPTIK
Birlikten İzmir Doğar' kampanyası açtık ve yaklaşık 52 milyon TL bağış topladıklarını belirten Mahmut Özgener, “Bu kampanya öncesi ilgili bakanlıklarda konutların yapılacağı yerle ilgili bir onay aldık. Bize rezerv alan içinde bir alan verileceği konusunda mutabık kaldık. Dün TOKİ başkanımız KİT komisyonunda bir açıklama yapmış. Sayın Başkan sanırım yoğunluktan unuttu. Biz projeyi de yaptık ihaleyi de yaptık. Hepsini zamanında yaptık. Neye göre zamanında yaptık? Depremden 17 gün sonra hemen yer tahsisi konusunda çalışmalara başladık. 20 Eylül 2021 de imar planları netleşmiş. Alanın imar planı netleştikten sonra 4 Ekim 2021’de mimarlık ve teknik destek ihalesine çıkmışız. 21 Şubat 2022’de de inşaat ihalesine çıkmışız. Bunlar oldukça doğal süreçler.
YERİN GEÇ TESLİMİ VE ARTAN MALİYETLER YÜZÜNDEN
117 konut yapmayı planladıklarını belirten Özgener sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İnşaat maliyetleri yaklaşık 46 milyon çıktı. Ona göre de toplanan para ile kampanya bitti. Ancak yerin geç teslimi ve artan inşaat maliyetleri sonrası ihaleyi yapınca bize 95 milyonluk bir tutar çıktı. Bizim ne zaman olarak ağır gittiğimiz bir süreç var ne de artan maliyetler bizim yüzümüzden. Biz de TOKİ ile konuştuk ve başkanımız fiyatlama konusunda da bize fiyat verdi ve 55 milyon TL’ye anlaştık. Konutlar Temmuz ayında bitmek üzere. Bunları bu sayede daha hızlı bir şekilde depremzedelerimize vereceğiz.”
KAMPANYADA KİMLER YER ALDI
Birlikten İzmir Doğar kampanyası; İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği koordinasyonunda düzenleniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.