Rekabet Kurumu Demir, Beton ve Çimentodaki Fiyat Artışını İncelemeli
Demir, beton ve çimentodaki yüksek zamları eleştiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu başkanı Tahir Tellioğlu fiyat artışlarının sektörü durma noktasına getirdiğini söyledi. Tellioğlu, Rekabet Kurumu'nun fiyatları incelemesi gerektiğini söyledi.
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar inşaat sektörünü de derinden etkiledi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada, başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışlarının sektörü durma noktasına getirdiğini belirterek, “Demir, Çimento ve Beton Fiyatlarındaki Olağanüstü Artış Rekabet Kurumu tarafından incelenmelidir.” dedi.
“TEKELCİ KARTELLER FİYAT ARTIŞLARINI SÜRDÜRÜYOR”
Döviz kurları düşme eğilimi göstermesine rağmen, temel inşaat malzemelerinde yaşasan olağanüstü artışın, sektörü krize sürüklediği belirtilen açıklamada, “Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ve istihdam alanı ile stratejik bir sektördür ve 250'ye yakın alt tedarikçi sektörü dinamo etmektedir. Sektör temsilcilerinin tüm mücadelelerine rağmen, tekelci karteller; demir, çimento ve betonda fiyat artışlarını sürdürmektedir, tekelci kartellerle sektörü baş başa bırakanları kınıyoruz.” denildi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu
DEMİR FİYATLARI SON ALTI AYDA 3.5 TL’DEN 6 TL’YE ÇIKTI
Pandemi sürecinde inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmediği belirtilen açıklamada, “Demirin son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL'den 6 TL'ye yaklaşmıştır. Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışları; dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp; demir, çimento ve beton üretiminde dünyada ilk 8 ülke içerinde yer almamıza rağmen iç pazarda malzeme tedarikinin zorlaşması da büyük bir sorun haline gelmiştir.” denildi.
KAMU MÜTEAHHİTLERİ FİYAT FARKI BEKLİYOR
Pandemi sürecinde yaşanan küresel sıkıntı ile birlikte, Türkiye’de de ekonominin daraldığı belirtilen açıklamada, “Dövizde yaşanan kur artışları ile birlikte, kamuya iş yapan kamu müteahhitleri bu süreçte yakalandıkları şartlar sebebiyle zora düşmüşlerdir. Döviz kurunun, faizlerin ve malzeme fiyatlarının artması, diğer girdi maliyetlerinde olağanüstü şartlarda etkilediğinden kamu müteahhitlerimiz taahhütlerini yerine getirmekte zorlanmaktadırlar. Belirli fiyatlar ve belirli sürelerde yapılması gereken kamu işleri, yaşanan şartların ortaya koyduğu zorluklar sebebiyle gerçekleştirilememektedir ve bu alanda mağduriyet yaşan müteahhitlerimiz bulunmaktadır. Hükümetimiz başta fiyat farkı konusu ve süre uzatımı olmak üzere; müteahhitlerimizin yaşadıkları ve olası mağduriyetleri acil olarak gidermelidir.” ifadelerine yer verildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.