Ruslar Gayrimenkul Alımını Hızlandırdı
Rus yatırımcılar özellikle tatil beldelerinde gayrimenkul yatırımlarına ara vermeden alımları hızlandırdı. Rusların yapmış oldukları bu yatımların büyük bir bölümünü oluşturan güney bölgelerinde Rusça konuşulan mahallerin oluşması dikkat çekti.
Özellikle Akdeniz Bölgesi’ne tatil için yönelen Ruslar son senelerde özellikle Kovid-19 salgını sebebiyle Türkiye’deki gayrimenkule daha fazla ilgi gösteriyor. Finans Gündem'de yer alan habere göre; Rus haber ajansı RIA Novosti, Türkiye’de Rusların son dört senedir aktif bir şekilde gayrimenkul satın aldıklarına dikkat çektiği yazısında bazı beldelerinde siyasete atılmaya başladığını da vurguladı.
RIA Novosti, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hayata geçirildiği Mersin’e yakın olan bölgeler dahil olmak üzere Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’te Rus vatandaşlarının gayrimenkul alımlarının hız kazandığını vurguladı.
Denize yakın bölgelerde oturmak isteyen Rusların aynı zamanda konut sahibi olup satın aldığı evleri yatırım amaçlı kullanarak gelir sahibi olmaya da çalıştığına vurgu yapılan haberde, “Rusların da içinde bulunduğu yabancıların ülke ekonomisi üzerindeki etkisi giderek daha somut hale geliyor. Ülkenin güney bölgelerinde Rusça konuşulan mahalleler oluşurken, özellikle Alanya ve Antalya’daki bazı okullarda Türk-Rus evliliklerinden doğan çocukların sayısında artış gözlemleniyor” denildi.
İRAN VE IRAK İLK SIRADA
Türkiye’den en fazla gayrimenkulü İranlı ve Iraklıların aldığına dikkat çekilirken, Rusların ise gayrimenkul alımında hala üçüncü sırada olduğu belirtildi. Konuyla ilgili olarak, “2020’de Rusların Türkiye’deki gayrimenkul yatırım hacmi 9,2 milyar rubleye ulaştı ve Ruslar üç binden fazla gayrimenkul satın aldı. Yerel yetkililer 2025 yılına kadar satışların 20 milyar rubleyi geçebileceğini söylüyor. Alanya ve Antalya Rusların en popüler gayrimenkul merkezleri olmasına rağmen Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edildiği Mersin ilinde de Rusların gayrimenkul talepleri artıyor. İddialı proje bölgeye binlerce Rus uzmanı çekerken birçok Rus çalışan daire kiralamak yerine kendi dairesini alıp ailelerini buraya taşıyor. Ekim 2019’da burada bir Rus okulu ve bir anaokul açıldı” ifadelerine yer verildi.
RIA Novosti, Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarının son senelerde birkaç defa yükselerek fiyat artışlarında liderliğe ulaşmasına karşın, ev fiyatlarının Moskova’da olduğundan çok daha düşük olduğuna dikkat çektiği haberinde, Türkiye’ye 60 gün boyunca vizesiz girişe izin verildiğine, fakat 250 bin dolar ve üstü gayrimenkul yatırımlarıyla oturma izni alan Rusların aynı zamanda çifte vatandaşlığa da başvuru yaptıklarını aktardı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışı Kasım 2021'de geçtiğimiz senenin aynı döneminde göre yüzde 48,4 arttı ve 7 bin 363 oldu. Bu rakam bütün zamanların senelik rekoru olarak kaydedildi. Bundan önceki en yüksek rakam 6 bin 630 ile Eylül ayında gerçekleşmişti.
Ocak-Kasım 2021 döneminde yabancılara satılan konut adedi ise yüzde 39,4 yükselerek 50 bin 735 oldu. Bu şekilde, daha 11’inci ayda tüm zamanların yıllık rekoruna imza atıldı. Bundan önceki senelik rekor 2019 yılında 45 bin 483 olarak kaydedildi.
2021'in 11 ayında en çok konut satılan il 23 bin 169 adetle İstanbul olurken, onu 10 bin 557 ile Antalya, 3 bin 183 ile Ankara, 2 bin 213 ile Mersin takip etti.
Söz konusu şehirler arasında 1.000 adet barajını geçen kentlerden Yalova’da 1.582, Bursa’da 1.435, İzmir’de 1.171, Sakarya’da 1.062 konut yabancılara satıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.