Rusya-Ukrayna Savaşı, Gayrimenkul Satış Hedefini Yüzde 10 Geriletir!

Rusya-Ukrayna Savaşı, Gayrimenkul Satış Hedefini Yüzde 10 Geriletir!

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir, Rusya-Ukrayna Savaşı, Gayrimenkul ihracat hedeflerinde 2022 yılında Rusya pazarına bağlı olarak hedeflemelerde yüzde 10’luk gerilemeler getirebilecektir.

A+A-

Olası Rusya Etkileri;

Bölgesel Etki: Türkiye’de Denize kıyısı olan yerlerde; arsadan, konuta Rus vatandaşlar gayrimenkul yatırımları bulunuyor.

Bu çeşitlilik içinde KARADENİZ’ in kıyı şeridinden Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edildiği Mersin ilinde de Rusların gayrimenkul taleplerinin arttığı gözleniyor.

Alanya ve Antalya’ya son dönemlerde Bodrum eklenirken bu 3 yer Rusların en popüler gayrimenkul merkezleri olarak dikkat çekiyor.

Bu bölge ve şehirlere yönelik Rus gayrimenkul talebinde kısa ve orta vadede önemli kayıpların yaşanabileceğini öngörüyorum.

Global Gayrimenkul Hedef Etkisi:

2019’da başlayan yükseliş ile Ruslar 2 bin 893 konut alımıyla 2019’ da ilk kez en aktif yabancı alıcılar arasında yer almışlardı.

Rusların sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 arttı.

Rus vatandaşları Türkiye’de 3 binden fazla 1.2 milyar dolar tutarında konut ve ticari gayrimenkul satın alarak Türkiye’den en çok emlak alan ülkeler arasında üçüncü sıraya çıkmıştı.

Ruslar yükseliş trendine 2021’de de devam ederek 2020 verilerinden yüzde 75 daha fazla Gayrimenkulün aldı. Türkiye’de yaklaşık 5 bin 400 konut satın aldı.

Bu veriler ışığında son 3 yılda Rusya vatandaşları Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alan yabancılar arasında ilk 5’e yerleşmişti.

TÜİK’te yer alan 2015-2021 dönemi uyruklarına göre satış istatistiklerine göre, Son 7 yılda Ruslar Türkiye’den 18 bin 259 konut satın aldı.

Gayrimenkul ihracat hedeflerinde 2022 yılında ve uluslar arası yaptıkların devamlılığına göre Rusya pazarına bağlı olarak hedeflemelerde adetsel ve ciro bazında %10’luk gerilemeler getirebilecektir.

Ruslar Gayrimenkullerini Satarlar mı?

ABD ve AB’nin yaptırım kıskacında olan Rusya ve Rus ekonomisindeki kriz, Ruslara Türkiye’deki gayrimenkullerini sattırabilir. Rusların Euro ve dolar sıkıntısına Türkiye’deki gayrimenkullerinin Satışı ile alternatif finans kaynağı olabilir.

Bununla birlikte, vadeli gayrimenkul satın alan Rusların ödemelerinde önemli aksamaların / buna bağlı iptallerin olabileceği gerçeğine yönelik bugünden önlemlerin alınması gerekmektedir.

 

Olumsuz gelişmeler “kripto para“ piyasasını zirveye taşıyabilir. Türk Gayrimenkul pazarı Ruslara yönelik; kripto pazar alternatiflerini gözden geçirmesi önerilebilir.

Savaş Sonrası Rus Gayrimenkul Talebi:

Global pazarların Savaş yaptırımları, Amerika ve Avrupa Kıtasının Rus vatandaşlarına olası tepkileri ve tavırları normalleşecek ticari hayat İle Rus Gayrimenkul talebinin yönünde Türk Gayrimenkul pazarını basamak atlatacaktır.

Olası Ukrayna Etkileri;

TUİK’in verilerine göre, Ukrayna vatandaşları Türkiye’de 2015 -2021 Döneminde 4 bin 957 adet konut satın aldı.

2021 yılında 1,246 adetlik talep yapısı İle dikkat çeken Ukrayna savaş yaralarının etkisi ile uzun bir dönem durağan seyredecektir.

Türkiye istatistikleri Ukrayna gayrimenkul talebini ilk 10 içinde konumlandırmaya hazırlanıyordu. Ancak genel adet ve ciro içinde % 2-3’ler seviyesinde payı olan Ukrayna pazar Etkisi görülecektir.

Finans ihtiyacı olan Ukraynalılar gayrimenkullerini satabilirsen, vadeli satış süreci devam edenlerde önemli ölçüde iptaller yaşanabilecektir.

Sonuç olarak; 70 Bin adet 2022 yılı global satış hedefinin Rusya ve Ukrayna Etkisi ile farklı ülke alternatifleri devreye sokulmaz ise 60 Binli seviyelerde kalabileceğini, bu ülkelere bağlı ödemelerde vadeli ödemeleri devam eden Satışlarda iptal ve ödeme sıkıntılar yaşanacağını, bu bölge talebine yön veren alt ve ana Acentelerin sıkıntı yaşayabileceklerini, ülkemizde Rus ve Ukraynalıların gayrimenkullerini 2. El’de satışa yönelebileceklerini öngörüyorum.

Savaşlar olmasın, insanlar ölmesin… insan hayatı dışında; Her şey yerine konur, telafi edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.