Saray Grup 2022'de Alüminyum Üretim Kapasitesini Yüzde 100 Artıracak
Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Saray Grup, 2022’nin ilk aylarında devreye alacağı yeni tesisleriyle alüminyum profil üretim kapasitesini yüzde 100 oranında artıracak.
Saray, pandemiye ve ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen yatırıma ara vermiyor. Köklü geçmişiyle alüminyum sektörünün büyümesinde büyük pay sahibi olan firma, üretim süreçlerinde enerji verimliliği konusunu önceliklendirmeyi de ihmal etmiyor. Saray, yeni tesislerinde güneş panelleri ile elektrik üretimi yaparak enerji verimliliğine katkı sağlarken, alüminyum hurdasını geri kazanarak karbon ayak izini ciddi oranda azaltacak.
Listelerde yükselişte
Yıllık bütçesinin yaklaşık %5’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak katma değeri yüksek ürünleri pazarla buluşturan firma, bu ürünlerle ülke ekonomisine ve küresel rekabet gücüne katkı sağlarken cirosunu ve ihracatını da istikrarlı bir şekilde artırıyor. 2020 yılında 1 milyar 33 milyon TL cirosu ile “İSO 500” listesinde 289. sıraya yerleşen Saray, “TİM 1000” araştırmasında bir önceki yıla göre %14 ihracat artışıyla 56 basamak birden yükselerek Türkiye’nin en büyük 262. ihracatçısı konumuna geldi.
Gelecek yatırımlar ile bu rakamları daha yukarı çekmek hedeflenirken, Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici yeni yatırımları hakkında şu bilgileri paylaştı: “35 bin m2 kapalı alana sahip yeni bir fabrika inşaatına başladık. Bu yatırımın ardından tesislerimizin toplam kapalı alan büyüklüğü 135 bin metrekareye ulaşırken, yıllık alüminyum profil kapasitemiz %100 oranında artarak 60 bin tona yükselecek. 2022'nin ilk çeyreğinde, 2000 ve 4500 tonluk yeni ekstrüzyon preslerimiz devreye girdiğinde, hem üretim kapasitemizi artıracağız hem de katma değeri yüksek yeni ürünler üretebileceğiz”. Alüminyum ürünlerinin %55’inden fazlasını, PVC kapı ve pencere sistemlerinin ise yüzde 98’ini Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde 60’ı aşkın ülkeye ihraç ettiklerini hatırlatan Dikici, 2021 sonuna kadar ciroyu 1,5 milyar TL’ye, ihracatı da 85 milyon dolara yükseltmiş olacaklarını belirtti.
Karbon ayak izini azaltan yeni adımlar
Saray, müşterilerine sürdürülebilir, verimli, yenilikçi çözüm ve hizmetler sunarken, üretim tesislerinde de enerji verimliliğini ön plana alan, karbon ayak izini azaltan uygulamaları hayata geçiriyor. Dikici, kurumsal öncelikleri arasında yer alan sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konusunda gerçekleştirdikleri çevreci çözümler hakkında şunları söyledi: “Çerkezköy fabrikamızdaki rüzgâr enerji santrali ile yılda 6 MW elektrik enerjisi elde ettik. Yeni fabrikamızın çatısındaki güneş panelleri ile yılda 5 MW elektrik enerjisi daha üreteceğiz. Ayrıca yeni dökümhane yatırımımız ile alüminyum hurdasını geri kazanarak karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.”
İnovatif ürün gamı genişliyor
Farklı yapı türlerine özel ihtiyaçları belirleyerek uluslararası standartlarda sistemler tasarlayan Saray, bugüne dek nano kompozit panel, yangına dayanıklı kompozit panel, alüminyum cotta dış cephe kaplaması gibi birçok inovatif ürünü Türkiye’de ilk kez pazarla buluşturdu. Bu inovatif ürünlerin rekabet güçlerine önemli katkıda bulunduğunu belirten Talin Saraylı Dikici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çatı-cephe kaplama, kapı-pencere, merdiven, iskele ve sera yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilen alüminyum, özgün tasarımlara imkân tanıyan hafif ve esnek yapısının yanı sıra çevre dostu özellikleriyle de mimari projelerde yoğun olarak tercih ediliyor. Yeni ihtiyaç ve talepleri yakından takip edip, Ar-Ge çalışmalarımızı ve ürün geliştirme süreçlerimizi buna göre şekillendirmeye, inovatif ürünleri pazarla buluşturmaya devam edeceğiz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.