Şehircilik Anayasası İçin Düğmeye Basıldı!

Şehircilik Anayasası İçin Düğmeye Basıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek ‘Şehircilik Anayasası’ için düğmeye basıldı. Mescit alanlarıyla ilgili yeni düzenlemeler geldi. Mescit alanları yüzde 30'luk emsal harici alana dahil olacak.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile kentleşme alanında yaşanan sorunları çözmek için kolları sıvadı. İlgili kurumlar ve belediyelerin görüşüne sunulan taslakla, kamuoyunda en çok tartışılan yüksek binalar için tedbir alınıyor.

Taslakta, yapının oturacağı taban alanın arsanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Böylece, binaların çok katlı apartmanlar yerine az katlı inşa edilmesi amaçlanıyor. Binaların önünde ve yanında bırakılması gereken kaldırıma 5 metre, yandaki binaya 3 metre gibi zorunlu mesafelere uymak yeterli olacak.

MESCİT, KREŞ SUİİSTİMALİNE SON

Mevcut uygulamada, yangın merdiveni, balkon, kreş, mescit, asansör boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar kabul ediliyor, bir inşaat sınırlamasına tabi tutulmuyordu. Pek çok müteahhit de özellikle mescit yapmış gibi göstererek, bu yapıları konuta dahil edip suiistimalde bulunuyor. Yeni düzenlemede, bodrum katın üzerindeki mescit, kreş, kapıcı dairesi, yangın merdiveni ve balkon gibi alanlar, toplam inşaat alanının yüzde 30’u ile sınırlandırılacak. Mevcut uygulamada, örneğin 20 katlı binanın her katı için ayrı ayrı emsal dışı alanlar yapma hakkı varken, bu hak kaldırılacak. Bu da müteahhitleri az katlı bina yapmaya teşvik edecek.

YAMAÇTAKİ BİNAYA KADEMELİ MİMARİ

Bakanlık, yamaçlarda yapılan ve kot farkı nedeniyle önden 2 kat arkadan 8 kat görünen binalar için de kademeli mimari şartı getirdi. Bu tür yapılar, ön cepheden kaç kat görünüyorsa, arka cephesinden de aynı görünecek. Böylece, çirkin yapılaşma önlenirken, sokak siluetleri korunacak.

BAZ İSTASYONLARINA KOLAYLIK SAĞLANDI

Bakanlık, binalara takılan baz istasyonlarının ruhsat sorununu da çözecek. Düzenleme ile baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, maliklerden muvafakat alınmak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçimi belgesi alınmak kaydıyla ruhsata tabi olmayacak.

İNŞAATA BAŞLAMA SÜRESİ KISALACAK

İnşaatlarda kazıya başlamak için ruhsat alma şartı gerekirken, 3 ayı bulan süreç, inşaatları geciktiriyordu. Taslakla, “kazı izin belgesi” adında bir belge getiriliyor. Bu belge alınarak kazıya başlanacak. Böylece ruhsat süreci beklenmeyecek. Düzenlemeyle, özellikle büyük yatırımların hızlanması amaçlanıyor.

BİNA İNŞAATINA YENİ KURALLAR GELİYOR

1- Arsadaki inşaat alanında yüzde 40 sınırı kalkıyor.

2- Arsadaki alanın önce mescit gösterilip sonra konuta dönüştürülmesi engellenecek.

3- Yamaçtaki apartmanlara kademeli imar şartı geliyor.

4- Uzun süre ruhsat beklemeden kazı belgesiyle inşaata başlanabilecek.

5- Binalara takılan baz istasyonu ruhsata tabi olmayacak

SEKTÖRDE YEŞİL ALAN KONUSUNDA ÇEKİNCELER VAR

- İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı NAZMİ DURBAKAYIM: 

Daha az yeşil alan kalır

İmar planlarına göre binanın oturacağı taban alanı değişiklik gösteriyor. Örneğin planda minimum yüzde 15 maksimum yüzde yüzde 25 yazabilir. Bu 1000 metrekarelik bir alanda binanın tabanının 150 ile 250 metrekare arasına oturtulabileceği anlamına geliyor. Bu kalkarsa, binalar artık daha geniş alana yayılabilecek. Yüksekliği artırmamak için tabana yayılınca daha az toprak kalır, böylece yeşil alan da azalmış olur.

- DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ALİ DUMANKAYA: 

Park önceden belirlenmeli

Taban alanı lokasyona göre değişmeli. Beyoğlu, Nişantaşı gibi bitişik nizamlı binaların yoğun olduğu bölgelerde, binalar arsa alanının neredeyse tamamını kaplıyor. Buradaki binalar dönüştürülürken, yüksekliğin artmaması için taban oturumunun genişletilmesi gerek. Bu karar daha esnek bir proje sağlar. Fakat yol, meydan ve park gibi yeşil alanlar önceden belirlenmeli.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.