Seramik ve Vitrifiye Ürünlerine Yüzde 25-30 Zam Geldi
Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50 zam yapılmasının ardından seramik ve seramik gereçleri üretimi yapan firmalar ürünlerine yüzde 25-30 civarında zam yaptı.
Sanayide kullanılan doğalgaza gelen zamlar ürün fiyatlarına yansıdı. İnşaatın önemli gider kalemlerinden biri olan seramik ve seramik gerçeklerine (vitrifiye) tüm üretici firmalar tarafından yüzde 25-30 civarında zam yapıldı.
DEPODAKİ ÜRÜNLER DE ZAMLI FİYATTAN SATILIYOR
Doğalgaz zammının açıklanmasının ardından nisan başında seramik ürünleri zamlı fiyatlardan satışa sunulmaya başlandı. Üretimi tamamlanmış ve depoda bekleyen ürünleri bile zamlı fiyattan alıcıyla buluşturuyor.
TEDARİKTE SIKINTI SÜRÜYOR
İhracattaki talebin devam etmesinden dolayı seramik üreticileri tam kapasite çalışıyor. İhracat daha karlı olduğu için iç piyasaya ürün vermek istemeyen üreticiler iç piyasadaki ürün fiyatlarını ihracat fiyatına getirdi. Yüksek miktarda seramik almak isteyen inşaatçılar istediği özellikte seramik bulamıyor. Termin sürelerinin çok uzun olmasından ve fiyat listelerinin sürekli değişmesinden dolayı sektörde büyük bir karmaşa mevcut. Seramik bayileri de büyük siparişlerde teklif dahi veremiyor.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜRK SERAMİĞİNE EK VERGİ GETİRECEK
Türkiye'deki seramik üreticilerinin en büyük pazarı Avrupa. Avrupa'daki seramik üreticilerinin rekabet gücünün zayıflaması ile Avrupa Birliği kendi üreticilerini korumak için Türkiye'den gelen seramiğe ek gümrük vergisi uygulayacak. Ek verginin gelmesi ile üreticilerin Avrupa'da pazar payı daralacak.
ÇİN VE HİNDİSTAN PAZARA GERİ DÖNÜYOR
Seramikte dünyanın en büyük tedarikçisi olan Çin ve Hindistan'ın pandemi ile beraber üretim ve tedarik zincirinin aksaması ve navlun fiyatlarındaki artışlardan dolayı pazar payını kaybetmesi Türk seramiğini ön plana çıkarmıştı. Kovid-19 etkisinin azalması ile üretime hız veren Çin'in ciddi bir konteyner yatırımı yaparak pazara geri dönüyor.
Çin ve Hindistan seramiğinin dünya pazarına girmesi ile 1 yıl içerisinde Türkiye'nin pazar payının daralması bekleniyor.
Türk üreticiler yurt dışındaki pazar daraldıktan sonra yeniden iç pazara yönelecek. Maliyet artışlarından dolayı iç pazarda fiyatların geri gelmesi beklenmezken vade sürelerinin uzaması ve termin sürelerinin kısalması bekleniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.