Seramikçiler Tekliflerini Geri Çekti, Sözleşmeler İptal Edildi
Doğalgaz zammından sonra seramik sektöründeki sıkıntıları anlatan Serkan Barlas, “Zamlardan sonra çoğu seramik firması projelerin sözleşmelerini iptal etti. 1 hafta fiyat alamadık. Seramik bayileri verdikleri teklifleri geri çekmek zorunda kaldı" dedi.
Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 48 zam yapılması ve kullanım miktarına göre bu zammın yüzde 110’lara kadar çıkması ile kullanım miktarından dolayı seramik sektöründe doğalgaz zammı yüzde 78 zam olarak yansıdı.
Zamla beraber seramik sektöründeki dengeler altüst oldu. Üretici firmalar kendini korumaya almak için doğalgaz zammını fiyatlara anında yansıttı. Sözleşme süreleri ve fiyat sabitleme süreleri azaldı. Zamlı fiyatlar son birkaç günde oturmaya başladı. Fiyatlar ortalama yüzde 30 arttı.
Doğalgaz zammından sonra seramik sektöründe yaşanan sıkıntıları aktaran Serkan Barlas Yapı Malzemeleri’nin kurucusu Serkan Barlas, “Doğalgaz zammından sonra 1 hafta fiyat alamadık. Seramik üreticileri doğalgaz zammını hemen yansıttı. Üretim bandından çıkacak ürünlerin zamlanması doğal ancak hem üreticiler hem de bayiler yeni ürünleri zamlı alacaklarından stoktaki ürünleri eski fiyattan vermek istemediler. Bizler de üretici firmalar da ürünü aynı fiyattan yerine koyamayacağımız için zam yapmak durumunda kaldık. Depodaki ürün miktarının fiziken azalmaması gerekiyor. Bu yüzden firmalar bütün teklifleri geri çektiler. Bazı seramik firmaları doğalgaz zammının yapıldığı gün itibariyle bütün ürünlere bu zammı uyguladı. Ödemesi alınmış veya alınmamış, bağlantısı yapılmış, sözleşmesi imzalanmış bütün anlaşmaları görmezden gelip yeni fiyatları uyguladılar. Bazı firmalar perakende ve stok ürünlere zammı hemen yansıttı ancak projelerle yapılan sözleşmeleri dikkate alarak projeleri de korumak adına fiyat artışını yansıtmadılar. Son 1 haftada seramik sağlık gereçlerine de zam uygulanmaya başladı. Seramik sağlık gereçlerinde doğalgazın maliyeti seramiğe göre daha düşük” dedi.
EN ÇOK BAYİLER ETKİLENDİ
3 hafta içerisinde tüm firmalar hızlı bir şekilde zamlı tarifelere geçtiğini ifade eden Barlas sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Üretici zamlara çok hızlı bir şekilde geçebildi ancak bayiler hemen geçemedi. Bizim verilmiş sözlerimiz var. Nihai tüketiciye ‘zam geldi, sözleşmeyi bozup paranı iade edelim’ diyemiyoruz. Bu zamlardan en çok etkilenen biz bayiler olduk. 2 ay önce satış yapıp ödemesini aldığım bir siparişi iptal etme durumum yok. Bu zam bizim karlılığımızı ciddi anlamda düşürdü.
VİTRA PROJELERİ KORUDU
Bayisi olduğu Vitra markasının kısa süreli sözleşme imzalayan projeleri koruduğunu ve zamlı fiyatları yansıtmadığını belirten Barlas, “Vitra projeleri biraz daha korudu. Kendi stoğumuza ve bağlantımıza çektiğimiz ürünleri anında zamladı. Uzun vadeli projelerin sözleşmeleri iptal edildi ancak kısa süreli sözleşmelerde müteahhilteri korudu. Fiyat farkı yansıtmadan ürünün satışını gerçekleştirdi. Ancak sektördeki çoğu marka hiç sözleşme tanımadan yeni fiyatları yansıttı. Vitra kısa vadede sevk edilecek firmalara bu zammı çok yansıtmadı” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.