Seramiksan Marka Klozetler ile Milyarlarca Ton Su Tasarrufu Yapmak Mümkün

Seramiksan Marka Klozetler ile Milyarlarca Ton Su Tasarrufu Yapmak Mümkün

Dünyada ve Türkiye’de son zamanlarda artan kuraklık ve susuzluk sorunu, su tasarrufunu ön plana çıkardı. Seramiksan Direktörü M. Süreyya Çağlar, Seramiksan marka klozetler ile milyarlarca ton su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

A+A-

Türkiye’de toplam tatlı suyun yüzde 15’i evlerde kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde evlerde günlük ortalama 500-800 litre su tüketiliyor. Türkiye’de günlük su tüketimi kişi başı 190 litre. Evsel su tüketiminde yüzde 26 oran ile tuvaletler ilk sırada. Sadece klozetleri değiştirerek milyarlarca ton su tasarruf etmek mümkün. Vitrifiye sektöründeki Ar-Ge ve tasarım çalışmaları su tasarruflu klozetlerin yaygınlaşmasını sağlasa da hala çoğu konutta standart klozetler kullanılıyor. Standart klozetlerde hem katı hem de sıvı atıkların temizlenmesi için tek seferde 7 litre su tüketiyor. Tasarruflu klozetlerde ise sıvı atıkları 2 litre, katı atıkları ise 4,5 litre su ile temizlemek mümkün.

Seramiksan Direktörü M. Süreyya Çağlar, su tasarrufu sağlayan ürünleriyle ilgili bilgi paylaşırken oluşacak tasarrufu ayrıntılı olarak aktardı.

seramiksan.jpg

Yüzde 60 tasarruf

Çağlar konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de yaklaşık 22 milyon konut var. Bu konutların tamamında 1, büyük çoğunluğunda ise 2 tane klozet veya hela taşı var. Bunlar ciddi miktarda su tüketimine neden oluyor. Standart bir klozetin su tüketimi 7-8 litre. Bir ailenin klozeti günde ortalama 20-30 kez kullandığını düşünürsek 200-300 litre su tüketiliyor. Klozetler doğru bir teknoloji kullanılarak, iyi bir mühendislik ve iyi bir tasarımla yapıldığında su tüketimini yarı yarıya düşürmek mümkün. Seramiksan olarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için su tasarrufu sağlayan çözümler sunmaya devam ediyoruz. Tüm klozetlerimizi; sıvı atıkları 2 litre, katı atıkları 4,5 litreyle temizleyecek şekilde üretiyoruz. Bu klozetler, klasik klozetlere göre her kullanımda yaklaşık 3,5 litre ile 6 litre su tasarrufu sağlıyor. Çekirdek bir ailenin oturduğu konutta sıvı atıkta yaklaşık 180 litre, katı atıkta yaklaşık 90 litre su tasarrufu sağlamak mümkün. Türkiye’deki konut sayısını dikkate alırsak milyarlarca litrelik su tasarrufu sağlayabiliriz. Kamusal alanlar, oteller, AVM’ler gibi yoğun kullanılan alanlarda da standart klozetler yerine, su tasarruflu klozetler kullanılırsa daha çok tasarruf sağlamak mümkün. Bir evde standart klozetler yerine,  su tasarrufu sağlayan klozetler  kullanıldığında yüzde 60 su tasarrufu sağlamak mümkün.”

Tüketici fiyat odaklı

Tasarruf sağlayan bu tür ürünlerin ciddi bir Ar-Ge ve tasarım maliyeti oluştuğunu bu yüzden daha pahalı olduğunu belirten Çağlar, “Bu maliyetler ürünlerin fiyatlarına yansıyor. Tasarruf sağlayan ürünlerin fiyatları rakiplerine göre daha yüksek. Ancak bu ürünleri kullanan tüketiciler bu maliyeti geri alabiliyor. Ne yazık ki tüketiciler fiyat odaklı yaklaşıyor. Bu ürünleri alanlar 2-3 yıl içerisinde ödediği parayı su tasarrufundan geri almış oluyor. Türkiye’de bir klozet ortalama 20 yıl kullanılıyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde uzun vadede tüketiciler daha karlı çıkıyor” ifadelerini kullandı.

 Armatür seçerken bunlara dikkat

10 ila 20 yıl içinde su ile ilgili sorunların daha da artarak yaşanacağını belirten Çağlar, şimdiden önlem alınması gerektiğini kaydetti ve şu önerilerde bulundu: “Evlerde suyun en fazla tüketildiği alanlar banyo ve mutfaklar. Klozetler dışında banyo ve mutfaklarda su tasarrufu sağlamalıyız. Lavabolarda armatür seçerken dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Öncelikli olarak su tasarruflu armatürlerin ve fotoselli bataryaların tercih edilmesi gerekiyor. Armatürün üzerindeki perlatörün temizliğine dikkat edilmeli. Su girişlerine filtre takılmalı. Bunlar suyun daha tasarruflu kullanılmasında ciddi katkılar sağlayacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.