1 Metrekare Çözüm Satıyoruz!

RBS Ravago Türkiye Direktörü Alper Doğruer, “Çok güçlü bir marka olabiliriz, çok kaliteli ürünler üretiyor olabiliriz ama önemli olan müşterilerimize nasıl bir fayda sağladığımız. Sadece ürün değil her zaman 1 metrekare çözüm satmayı ilke edindik” dedi.

Belçika Merkezli Ravago Grubunun inşaat ve yalıtım sektöründe faaliyet gösteren şirketi RBS Ravago Bina Çözümleri’nin Türkiye pazarındaki geçmişi 1989 yılına dayanıyor. Ravago’nun inşaat ve petrokimya sektörlerinde Türkiye’de 1 milyar dolara yakın cirosu ve 1200 çalışanı bulunuyor.  Dow XPS ürünleri ile sektöre giren RBS Ravago, 1996 yılında Gebze’de ilk üretim tesisini kurdu. Türkiye’de üretim tesisi sayısını 3’e çıkaran firmanın Gebze’de tek hatta 350-400 bin m3 XPS üretim kapasiteli tesisi, İzmit Karetepe’de 24 milyon metrekare kapasiteli bitümlü membran tesisi ve Kayseri OSB’de yıllık 120 bin ton kapasiteli taşyünü üretim tesisi bulunuyor.

Yalıtımda devrim yarattık

Türkiye pazarına girdikten sonra yalıtım sektöründe büyük bir dönüşüm başlattıklarını ifade eden RBS Ravago Türkiye Direktörü Alper Doğruer, “Yalıtıma yenilikler getirdik ve farklı bir boyuta taşıdık. Teras Çatı uygulamalarında bir dönüşüm başlattık. Geleneksel eski yöntemde önce ısı yalıtımı yapılır üstüne su yalıtımı yapılır ve üstü betonla örtülürdü. Su yalıtımı katmanı güneşe ve soğuğa maruz kaldığı için yıpranır ve teras akardı. Kimse çatı katından daire almak istemezdi. O dönem “ters teras çatı” uygulamasını başlattık. Dow’ın Avrupa’da uyguladığı sistemi Türkiye’ye uyarlayarak önce su yalıtımını sonra ısı yalıtımını yapıp ısı yalıtımının üzerine beton atmaya başladık. Ürettiğimiz ısı yalıtımı XPS malzemesi su emmediği için bu sorunu çözdük ve bir devrim yarattık” ifadelerini kullandı.

Hem eski hem genç!

Isı yalıtımı ile sektöre girdiklerini belirten Doğruer, “Daha sonra ürün portföyümüze taş yünü, bitümlü membran, silikon ve yapıştırıcılar, nefes alan membranları da ekledik. 30 yıldan fazla süredir farklı markalarla sektörde faaliyet gösteriyoruz. Mardav, Ravaber ve Stoper markaları sektörde çok iyi biliniyor. 1,5 yıl önce tüm markalarımızı RBS Ravago İnşaat Yalıtım Şirketi altında birleştirerek tek bir marka ile devam etme kararı aldık. Bu bağlamda köklü ama bir o kadar da genç ve dinamik bir firmayız. Yenilenmenin bize çok büyük faydaları oldu” dedi.

Doğru ürün doğru uygulayıcı ile çözüm getirir

Şirket olarak kullanıcılara optimum çözümler satmak gibi bir ilke edindiklerini belirten Doğruer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Büyük bir firmayız, kaliteli ürünler üretiyoruz ama bu ürünlerin müşteriye sağlayacağı fayda üzerine odaklanıyoruz. O yüzden Ürünlerimizi müşterinin ihtiyacını karşılayacak şekilde dizayn ediyoruz. Şirket olarak sadece ürün satmayı değil 1 metrekare çözüm satmayı ilke edindik. İnşaat ürünlerinin bir çoğu tek başına kullanılabilecek ürünler değil. Yan malzemeler ve sonucunda bir işçilikle birleştirip çözüm haline getirmek gerekiyor. Bu yüzden uygulayıcı bayilerimiz var. Bunları seçerken çok titiz davranıyoruz. Profesyonel ekibe sahip uzman uygulayıcılar üzerinden müşterilerimize ulaşıyoruz. Doğru ürünü doğru uygulayıcılarla müşteri ile buluşturduğumuzda çözüm üretmiş oluyoruz. Türkiye genelinde 300’e yakın bayimiz var. Hemen hemen tüm illerde bayilerimiz var.”

Çok yakar, çok ısınır

24 yıllık meslek tecrübelerinden yola çıkarak yalıtım sektöründeki gelişimi anlatan Doğruer, “Yalıtımlı her bina bu ülkedeki ithalatı azaltıyor. İlk başladığımız yıllarda kapı kapı dolaşıp yalıtımın faydalarını anlatmaya çalışıyorduk. O dönemler sadece lüks konutlarda yalıtım kullanılır bu bir lüks gibi yanlış bir inanış vardı.. Halbuki enerji giderlerini düşürmek için asıl orta ve dar gelirlinin kullanması gerekiyordu. Bu güne geldiğimizde Yalıtımı kullanan tüm tüketiciler bize teşekkür ediyor.  Ankara’da hiç unutmadığım bir anım var. Yalıtım kullanması için bir müteahhite gittim. ‘Ne gerek var. Burayı satın alan kişi zengin, çok yakar çok ısınır’ dedi. O döneme göre çok büyük bir bilinç var. Sektör çok iyi gelişim gösterdi. Ayda bir kamyon ürün sattığımız günlerden artık hangi ürünün nereye gittiğini takip edemediğimiz günlere geldik. Özellikle yeni binalarda artık Yalıtımsız yapmak mümkün değil. Eski binalarda yalıtımsız olan her geçen gün azalıyor. Artık yalıtımın varlığı değil kalınlığı konuşuluyor. Üzüldüğüm bir nokta var. Daha da ileriye gidebilirdik. Sektör gelişmeye başlayınca bir sürü marka oluştu. Sonradan gelen bazı markalar ‘ben bu sektörü nasıl daha ileriye taşırım’ şeklinde değil de ‘nasıl fiyat kırıp daha çok kar ederim’ mantığıyla yaklaştı. Bu yüzden kaliteyi biraz daha aşağı çektiler. Tabi kii hala kaliteli firmalar var. Ancak iç piyasadaki rekabetler yüzünden Ar-Ge’ye yatırım yapıp yurt dışındaki markalar ile yarışmamız daha zor oluyor. Türkiye olarak iç rekabetten çok dış pazarlara odaklanmalıyız. İçerdeki bu yanlış rekabet anlayışı yüzünden dış pazarlarda da zayıf kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yatırıma devam

“Piyasalardaki belirsizliğe rağmen yatırım yapmaktan geri kalmıyoruz” diyen Doğruer ,sözlerini şu şekilde noktaladı: “Taş yünü ve Bitümlü membran üretim tesisimizde kapasitemizi artırmaya yönelik makine yatırımlarımız oldu. Çok yakında atıl duran cam yünü fabrikamızı faaliyete alacağız. Biz bu ülkeye inandığımız için yatırımlarımızı durdurmuyoruz devam edeceğiz.

Alper Doğruer Kimdir?

1970 Ankara doğumlu Alper Doğruer, ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra yine ODTÜ’de master yaptı. Bayındırlık Bakanlığı’nda müfettişlik yaptıktan sonra özel sektöre geçti. 2 sene inşaat mühendisliği yapan Doğruer, 1998 yılında Mardav’da satış mühendisi olarak işe başladı. Firmada birçok pozisyonda yönetici olarak çalıştıktan sonra 2013 yılında Avrupa’ya gidip yöneticilik yapmaya devam etti. 2016 yılında yönetim kurulu üyesi olarak Türkiye’ye geldi. Tüm markaların RBS Ravago altında birleşmesinin ardından Türkiye Direktörü olarak göreve devam etti.

Emlak Gündemi Haberleri

Kiracı Olmak Psikolojiyi Bozuyor!
Tapuda Oranları Yükseldi: Kadınların En Çok Konut Aldığı Şehirler
Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi Konut Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Akfen İnşaat Payları Borsaya 'Tabanla' Başladı
Bursa'nın 27 Yıllık İnşaat Şirketi Konkordato İstedi!