1 Yıldır Zam Yapamayan Müteahhitler Fiyat Artışlarına Başladı

İnşaat maliyetlerindeki artışa rağmen bu maliyetleri fiyatlarına yansıtamayan müteahhitler, konut satışlarındaki hareketlilikle birlikte fiyatlarını yukarı yönlü revize etmeye başladı. Sektör uzmanları fiyatların artmaya devam edeceğini ifade ediyor.

İnşaat sektöründe son 1 yıldır satışlar çok düşük seyrettiğinden müteahhitler inşaat malzemelerine gelen fiyat artışlarını konut fiyatlarına yansıtamıyordu. 2024 yılında reel konut fiyatları gerilerken Ağustos ve Eylül ayında hareketlilik başladı ve konut satışları yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

MEVDUAT DÜŞTÜ, YATIRIMCI FİYAT ARTACAK BEKLENTİSİYLE KONUTA YÖNELDİ

Bankaların mevduat oranlarının yüzde 50-55 seviyesinden yüzde 40 seviyelerine gerilemesi buradaki kazancı düşen nakit yatırımcılar konuta yöneldi. Konut fiyatlarının maliyet artışlarına rağmen son 1 yıldır yerinde sayması nedeniyle konut fiyatlarında artış yaşanacağı beklentisi de arttı. Mevduattan çıkan yatırımcı konut  satın eğilimde.

KONUT KREDİSİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİ

En düşük konut kredi faizi yüzde 3'ün üzerinde seyrederken geçtiğimiz gün Zirrat Bankası sürpriz bir kararla konut kredisi faiz oranını yüzde 2,79 seviyesine düşürdü. Hem kredi büyüme sınırı hem de yüksek faiz nedeniyle konut kredisi hala kullanılabilecek bir seviyede olmasa da iyimser bir hava oluştu. 

MERKEZ BANKASI İNDİRİM KARARI İLE TALEP DAHA DA ARTACAK

Ekonomistlerin büyük bir kısmı kasım ayında Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesini bekliyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile konuta olan dönüşün daha da hızlanması bekleniyor

BİTMİŞ KONUT YOK

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında başlayan sıkılaştırılmış para politikası nedeniyle konut kredisi faizleri ve finansman maliyeti çok yüksek seviyelere çıkarken inşaat müteahhitlerinin büyük bir kısmı yatırımlarını beklemeye aldı. Yeni başlayan konut projesi sayısı azaldığından piyasada çok ciddi bitmiş konut stoğu sorunu yaşanıyor.

YENİ PROJELER START ALIYOR

Konut talebinin yeniden canlanması ile birlikte yatırımlarını beklemeye alan müteahitler harekete geçmeye başladı. Hala sınırlı bir seviyede olsa bile yeni projelerin temelleri atılmaya başladı. Birçok inşaat firması yeni projeye başlamak için 2025 yılını bekliyor. 2025 yılında faizdeki indirimle beraber çok sayıda projenin lansana çıkması bekleniyor

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Hala Erişilebilir Değil!
Reportage Properties Türkiye'ye 3,7 Milyar Liralık Yatırımla Girdi
Mevduattan Konuta Dönüşler Başladı
Emlakçılara Konut Kredisi Faizi Cezası Kesildi
Fahiş Kira Artışına Karşı ‘Mevzuatta Değişiklik’ Çağrısı