İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve sektörün yaşadığı sıkıntılarla ilgili VOA Türkçe’ye konuşan MÜFED başkanı İsmail Kahraman ve MÜFED genel sekreteri Ferhat Özmen zamların sektöre olan yansımasını anlattı.
“İnşaat metrekare üretim maliyeti 4 bin TL’ye kadar çıktı”
Müteahhitlerin maliyetler yüzünden konut üretmekten uzak durduğunu kaydeden Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz metrekaresi aşağı yukarı 4 bin TL'ye kadar çıkan bir inşaatta, kat karşılığı yüzde 50 oranda yapıyorsanız, 100 metre bir dairenin maliyeti 800 bin liradır. Dolayısıyla bu fahiş fiyatlarla sektör de üretim yapmakta tereddüt etmekte. Vatandaşın da alım gücü düştü. Biz burada hükümetimizden, Bakanlığımızdan özellikle fahiş fiyatla mücadelede, inşaat sektörünün önünün tıkanmaması için gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz.”
İnşaat sektöründeki üreticilerin, fiyat artışlarındaki istikrarsızlık yüzünden maliyet hesaplaması yapamadığını ifade eden Müteahhitler Federasyonu genel sekreteri Ferhat Özmen de “Bu şartlarda önünü göremediğiniz işe nasıl başlayacaksınız? Elimizde mevcut sözleşmelerimiz var. Aldığımız yerler, projeleri devam eden imalatlar var. Yoksa ‘yeni, sıfırdan bir işe gireyim’ cesaretimiz gerçekten kalmadı. Kentsel dönüşümlere fiyat bile veremiyoruz. Çünkü fiyat verip o işin iki yılda bittiğini düşünürseniz; bu yıl ben 7 bin 700 liraya aldığım demiri acaba 2022'de, bu dönemde 7 bin 700'e mi alacağım yoksa 15 bin 700'e mi alacağım? Böyle düşününce hiçbir şekilde fiyat veremiyorsunuz. Karşı tarafa bütün bu risklerimizi hesaplayıp bir fiyat çıkardığımızdaysa mümkün değil satamayız” diye konuştu.
Arsadan satış yapan müteahhitler zararda
Maliyetlerin yeni projelerin önünü kesmesinin yanı sıra arsadan satılan inşaatlar ise bitirilmeden zararla karşı karşıya kalabiliyor. Özmen, maliyetlerin zarara uğrattığı bir inşaatı örnek gösterdi: “Vatandaş geçen sene inşaat aşamasında 300 bin liraya uygun küçük bir daire almış. Bu dairenin parasının tamamını vermiş. Sözleşmesini yapmış, inşaatın bitimini bekliyor. Aradan bir yıla yakın bir zaman geçmiş. Müteahhit daire sattığı kişilerin hepsini çağırarak, ‘Biz 300 bin liraya bu daireyi sattık ama bu dairenin bana bugünkü maliyeti 480 bin lira. Ben bu işten çok büyük zarar ettim’ demiş. Evet, arkadaşımız doğru söylüyor, zarar etmiş. Çünkü bir de bunun arsa payı var. Yani maliyetinin tümü imalata gitmemiş, bunun yarısı arsa payına da gitmiş. Şimdi bu farkı o vatandaştan isteme hakkı var mı? Yok, sözleşme gereği. O farkı almadan bunu nasıl yapacak? Ortada büyük bir zarar var. 300 lira parayı aldınız, 480 liraya bu işi mal ettiniz. Nasıl olacak bu iş? Böyle bir istikrarsızlık olduğu müddetçe biz bu işleri sağlıklı bir şekilde götüremeyeceğiz.”