Dolar kurunun10 TL'nin üzerine çıkması inşaat maliyetlerinde artışa neden oldu. Dolar endeksli olan demirin ton fiyatı 9 bin liraya ulaştı. Birçok malzemede enerji maliyetleri ithal girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı zam açıklandı. Sanayideki doğalgaz zammı ile beraber seramik fiyatları yüzde 30 zamlandı. Cam üreticileri geçtiğimiz haftalarda yüzde 30-40 arası zam açıkladı. Tüm bu zamlarla beraber lüks konuttun metrekare inşaat maliyeti 5 bin lirayı geçti.
İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar orta sınıfın lüks konuta ulaşmasını imkansız hale getirdi. Sadece üst gelir grubunun lüks konuta ulaşabiliyor olması lüks konut pazarında talep daralmasına neden oluyor. Yeni başlayan konut projesi sayısı az olduğundan satışlar çok olumsuz etkilenmese de ilerleyen dönemde markalı konut üreticilerini büyük bir sorun bekliyor.
ORTA SEGMENT PROJELER DURDU
Lüks konut segmentinde istenilen düzeyde olmasa da bir hareketlilik mevcut. Ancak orta ve alt gelir grubuna hitap eden projeler başlamıyor. Orta segment projeler doğrama, mobilya, seramik gibi değişken kalemlerde daha alt segment ürünler kullanıp lüks projelerden daha ucuz imalatlar üretebilse de demir, beton, çimento, işçilik gibi inşaatın ana kalemlerinde lüks projeleriyle aynı maliyetleri üstleniyor. En büyük fiyat artışının inşaatın ana kalemlerinde olması orta sınıf konut üreticilerini zorluyor. Orta gelirlinin alım gücünün düşmesi, konut kredisi faizlerinin çok yüksek olması bu projelerden alım yapılmasını engelliyor. Talebin olmaması orta sınıf projelerin üretilmesini zor hale getiriyor.
ÇEŞME'DE 1 VİLLANIN ARSA MALİYETİ 3-4 MİLYON TL'YE KADAR ÇIKIYOR
Çeşme başta olmak üzere yarımada bölgesinde yer alan Urla, Güzelbahçe, Seferihisar bölgelerinde arsa fiyatları inşaat maliyetlerinin çok üstünde seyrediyor. İyi bir lokasyonda bir villalık arsanın fiyatı 3-4 milyona kadar ulaşıyor. Yazlık bölgelerde villaların fiyatlarını inşaat maliyetleri değil villa maliyeti belirliyor. Şehir merkezinde 200 metrekarelik villa maliyetleri ise arsa payıyla beraber 3-4 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
HENÜZ MALİYETLERİN TAMAMI YANSIMADI
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üreticilerinin, projelerdeki maliyetlerin tamamını yansıtmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Son iki yıl içinde başlamış ve devam eden konut fiyatlarındaki artışlar yüzde 20-30 aralığında seyrediyor. Özellikle demir, çimento ve beton gibi temel girdi maliyetleri eskiye dayanan projelerde, bu seviyelerde makul bir fiyat artışı var. Ancak fiyatları son iki yıl içinde normalin üzerinde yükselen arsa, çimento, demir gibi girdi maliyetlerinden dolayı, yeni projelerdeki fiyat artışı yüzde 60’ların üzerinde gerçekleşecek.”