100 Metrekarenin Yüzde 85’i Vatandaşa

Üsküdar'da vatandaşlarla bir araya gelen Özhaseki Ferah Mahallesi ve Kirazlıtepe’de kentsel dönüşümünü anlattı, "Vatandaşlar müteahhite başvursa 100 metrekarenin yüzde 50 ya da 60'nı alabilir. Biz ise yüzde 85'e kadar verebiliyoruz.’ dedi.

Üsküdar Belediyesi tarafından bugün (20 Haziran Çarşamba) Üsküdar Belediye Önü Meydanı’nda düzenlenen toplantıda İmar Barışı’ındaki son durum hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, gündeme ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Özhaseki’nin açıklamalarının satır başları şöyle:

100 metrekarenin yüzde 85’i vatandaşa

Açıklamalarında Üsküdar’da kentsel dönüşümün hızla ilerlediğini kaydeden Özhaseki Üsküdar’da kentsel dönüşümde gelinen son noktayı şu sözlerle özetledi: “Ferah Mahallesi ve Kirazlıtepe’de kentsel dönüşümün bütüncül bir şekilde gerçekleşebilmesi için hareket ediyoruz. Bu iki mahallede ortaya çıkan alan, 220 bin metrekare. Çünkü boğaz ön görünümünde yer alıyor. Buraya öyle rastgele imar yapılamaz, kanun yasaklıyor. Biz bunun 180 bin metrekaresini vatandaşımıza devrediyoruz. Vatandaşlar müteahhitte başvursa 100 metrekarenin yüzde 50 ya da 60'nı verir. Biz ise yüzde 85'e kadar verebiliyoruz.”

“Kentsel dönüşüm bütüncül bir plan içinde çözülmeli”

Kentsel dönüşümün bütüncül bir plan içerisinde çözümlenmesi gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “Üsküdar’da hiç kimsenin hakkını heder etmeden, yeşil alanları, okulları, camileri, yollarıyla pırıl pırıl yaparak işe başlıyoruz. Temmuz ayına kadar Başkanımız Hilmi Türkmen bize bu araziyi teslim ederse işe başlayacağız. Anlaşma oranında üçte ikiye yaklaştık. Kalan kısmında da anlaşma bekliyoruz. Bu sene içinde temeli atarız, iki sene içinde de evleri bitiririz. Şunu çok net söylüyorum. Evlerin değeri birse iki, ikiyse dört olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın hassas olduğu yerler buralar. Onun için çok titiz çalışıyoruz.Üsküdar’da dönüşüm isteyen mahalleler varsa hep beraber çözüm bulmayı arzu ediyoruz.” Diye belirtti.

“Fikirtepe’de yetkinin kimde olduğu belirsiz”

"Fikirtepe'de adalar içine müteahhitler dalmış. Bir adanın içerisinde müteahhit yetkili gibi gözüküyor. Yetkinin kimde olduğu belirsiz. Müteahhit bir kısmını satacak finanse edip çözüp noktasına gelecekken inşaata başlayamamış. O zaman kendisi de batmış, kendi batınca vatandaş da batmış. Bakanlık olarak isteğimiz vatandaşların belediye ile ortak hareket etmesi, Belediye Başkanına güvenmesi. Vatandaşlarla uzlaştığında kefil belediyedir, arkasında duran devlettir. Şahıslarla müteahhitler karşı karşıya kalırsa Fikirtepe gibi birtakım sıkıntılar doğar. Birinci etaptaki sıkıntıları çözdük. Batmış müteahhittin elinden işi aldık, biz yapıyoruz. Şimdi orada bir gruba ait düğümlenmiş bir iş var. Vatandaş evinden olmuş, kirasını da alamıyor. İnşaat da başlamamış ama dışarıdan görünen özel hukuk ilişkisi var. Arsasını müteahhitte vermiş. Müteahhit yapamamış. Dolayısıyla mahkemeye gidecek, hakkını arayacak.”

“Belediyeler devrede olmadığı için vatandaş mağdur oldu”

Bakanlık olarak sürece dahil olduklarının altını çizen Özhaseki, “Bu alanda biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Sıkıntılı arsaların her birinde gerekirse müteahhitlik yaparak, sorunu çözeceğiz.Beş, altı adada biz Bakanlık olarak müteahhitlik yapıyoruz. Bakanlık olarak bu bizim işimiz değil. Asla değil ama binlerce vatandaş mağdur olunca devreye girdik. Fikirtepe kentsel dönüşümde en kötü örneklerin başında geliyor. Şahane bir semt. Müthiş ortam var. Evler bittiğinde çok değerlenecek. Kentsel dönüşüm açısından yapılan işlemlerin neredeyse tamamı hatalı. Belediyeler devrede olmadığı için vatandaş mağdur olmuş. Bakanlık olarak inşallah onu gidereceğiz”

“80 milyonun 50 milyonu devletle ihtilaflı”

Bakan Özhaseki çıkarılan İmar Barışı Yasasının vatandaşlar tarafından ciddi talep gördüğünü söyledi:

“Türkiye'de 26 buçuk milyon civarında ev ve işyeri bulunuyor. Bunların yasaya uygun olanı yüzde 25 civarında. Geriye kalanlarda aykırılıklar var. Nasıl var? Hazine üzerinde oturuyor bu sıkıntı. Kaçak durumuna düşüyor. İkincisi, arsayı almış, üzerine bir şey yapmış ama ruhsat yok. Ruhsat olmayınca iskân da yok. Belediyelere düşen doğru yolu göstermekti, yapmamışlar. 80 milyon vatandaşımızın 50 milyonu devletle ihtilaflı. Ya para cezası var ya elektrik su bağlatamıyorlar. Mülkiyetine geçememiş. Yapı kayıt belgesi adı altında yasa çıkardık. Vatandaş kendi rızasıyla gelir, imara aykırı olduğunu söyler, değeri tespit eder. Yüzde 3 devlete verir, devletle helalleşir. “

“Üsküdar’ın kültürel mirasına sahip çıkarak ilçeye yeni bir kent vizyonu kazandırıyoruz”

Özhaseki’ye kentsel dönüşüm ve İmar Barışı konularındaki desteklerinden ötürü müteşekkir olduklarını belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesi olarak sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilçenin barındırdığı kültürel mirasa sahip çıkarak yeni bir kent vizyonu kazandırdıklarını belirtti.

Türkmen, “Üsküdar’da kentsel dönüşümün çok hızlı bir şekilde ilerlemesinin en önemli nedeni vatandaşlarımızın rızası ve özverili çabalarıyla ilerleyişimiz. Belediye olarak yerinde dönüşüm ve gönüllü dönüşüm ilkeleriyle, Üsküdarlılarla kurduğumuz ortak akıl paylaşımıyla hareket ediyoruz. Dolayısıyla ilçe sakinlerimizin taktirini kazanıyoruz. Süreç hiçbir tıkanıklığa meydan vermeden kusursuz bir şekilde işliyor.”

“Üsküdar’da İmar Barışı’na ciddi talep var”

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yürürlüğe konulan İmar Barışı ile Üsküdar’a kazandırmaya çalıştıkları kent vizyonunun daha da nitelik kazanacağının altını çizen Türkmen, “Üsküdar’da kayıtsız yapılar imar barışı sayesinde kayıt altına alınırken, vatandaşlarımız da devlet de karşılıklı fayda ilişkisi içerisinde büyük kazanımlar elde ediyor. Hukuki zeminde gerçekleştirilen barışa ilçe sakinlerimizden ciddi talep var. İmar Barışı, vatandaşlarımızın devletle arasındaki kayıtsızlık durumunu bertaraf ederek ülkemize hayırlara vesile olacak”

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!