12 Soruda Mesleki Yeterlilik Belgesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

2017 yılında tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek grubunda Mesleki Yeterlilik Belgesi belgesi zorunlu hale getirildi. Mesleki yeterlilik belgesi en çok 2 milyondan fazla kişinin istihdam edildiği inşaat sektörünü ilgilendiriyor. İşte mesleki yeterlilik ha

2017 yılının başında zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ile yüz binlerce işçi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurumlara giderek sınavlara girdi ve başarılı olanlar belge almaya hak kazandı. Öte yandan Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni almayanlar için bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda çalışanları ve iş verenleri bilgilendirmek amacıyla çeşitli eğitim seminerleri ve tanıtım çalışmaları yapan Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili tüm sorulara cevap veren bir çalışma da hazırladı

İşte 12 soruda Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında merak edilen tüm soruların cevabı;

1- MESLEKİ YETERLİLİK NEDİR ?

Mesleki Yeterlilik; ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim/öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı ve iş gücünün eğitim sonrasında belgelendirildiği bir sistemdir.

2- MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ (USTALIKBELGESİ) NEDEN ALINMALIDIR ?

*5544 Sayılı Kanuna 23.04.2015 tarihinde eklenen, MYK tarafından strandardı yayımlanmış ve ÇSGB’ınca yayımlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK Mesleki yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Kanuna göre inşaat işler; Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, Tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

3- MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ (USTALIK BELGESİ) NEREDEN ALINMALIDIR ?

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte  Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına başvurulmalıdır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına (YBK) başvuru yapabilir. Adayların sınav ve belgelendirme süreçleri YBK’lerce yürütülmekte olup, sürece ilişkin ayrıntılar YBK’lerce belirlenerek adayların erişimine sunulur. Başvuruyu alan YBK, söz konusu yeterlilikte yer alan başvuru şartlarına göre sınav ve belgelendirme başvurularını değerlendirir.

Başvuruları uygun bulunan adaylar, başvuruda bulundukları ulusal yeterlilikte yer alan esaslar doğrultusunda sınav ve/veya diğer ölçme yöntemlerine göre değerlendirilirler. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

4- NEREDEN ULAŞILIR ?

myk.gov.tr adresinden hangi konularda belgelendirme için Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve diğer detaylar görülebilir.

5- HANGİ MESLEKLERDE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ (USTALIK BELGESİ) ARANACAKTIR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte olmak üzere toplam 81 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır.

6- EĞİTİM VE SINAV SÜRECİ NASILDIR?

Eğitim almak zorunlu değil, 3 sınav hakkında başarılı olmaz ise eğitim tavsiye edilir… Genellikle teorik sınavdan başarısız olunuyor; eğitim için milli eğitime yönlendirme için il müdürlüğümüzce listeleme yapılıyor…

7- SINAV ÜCRETİ ÖDEMESİ

Sınavı Geçerse Myk’ya Bildirimi Yapılıyor. Myk Geri Ödemeyi Belirtilen İbana Tamamını

45-50 Günde Yapıyor. Eğer Ödemeyi Müteahhit Firma Yaparsa; Geri Ödeme Müteahhite Yapılıyor

(Belgelendirme Kuruluşunca Müteahhite; Myk Belgelendirme Kuruluşuna-15günde)

8- SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?

Birden çok belge için geri ödeme bir tane meslek için yapılıyor. Ortalama ücret usta için 800 tl (geri

ödeniyor) işçi için 430 tl (geri ödemesi henüz yok, AB fonu bitmiş, geleceği bilgisi mevcut)

9- SINAV SÜRESİ

Teorik sınavı ortalama 90 dakika uygulama sınavı 180-360 dakika sürüyor

10- HANGİ MESLEKLERİN SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR VE NASIL KARŞILANIR?

Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK tarafından Yetkilendirilmiş belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir.

11- BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ

18 ay içinde halen çalıştığına dair belge getirilmesi halinde 5 yıl, 5 yıl sonunda getirilecek belge ile 10 yıl.

12- MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SORUMLULUKLAR VE CEZAİ HÜKÜMLER?

Yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin 11 inci maddesi, 1 inci fıkrasında “İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunludur.”, 3’üncü fıkrasında “Şantiyede yapılacak kontrollerde, ustalar yaptıkları işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlüdür.” denilmektedir.

Sektörel Haberleri

Nitelikli Isı Yalıtımıyla Binalarda Dört Mevsim Enerji Tasarrufu Mümkün
Çimento Torbaları Ormana Dönüşüyor
DAP Gayrimenkul’den (DAPGM) Geri Alım Kararı!
10 Metrekarelik Ofiste Başladı, Mekanik Mühendisliği’nde İzmir’in Öncü Firmalarından Oldu
Enka İnşaat (ENKAI) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı