14 Maddede İzmirli Müteahhitlerin Hükümet Ve Belediyeden Talepleri!

İzmir Müteahhitler Derneği başkanı İslam Yıldırım seçimlerinin bitmesi ile beraber sektörün hükümet ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden beklentilerini 14 maddede sıraladı.

Yerel seçimlerle ilgili düşüncelerini paylaşan İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) başkanı İslam Yıldırım, “Ülkemiz 31 Mart tarihi itibariyle bir yerel seçim sürecini tamamlamıştır. Yerel seçimlerin Ülkemize, Milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Seçimlerin kazananı siyasi partiler değil, 82 milyon Türkiye halkıdır. Seçilen tüm belediye başkanlarımızı ve  Meclis üyelerimizi tebrik ediyor, yapacakları görevlerde başarılar diliyorum. 10 ay içinde geçirdiğimiz iki seçim elbette ülke ekonomisini doğrudan ve dolaylı olarak etkilemiştir” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN YARALARINI SARMAK İÇİN ÖNÜMÜZDE 4 YIL VAR

İnşaat sektörünün ekonomik krizde çok büyük yara aldığını belirten Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bizler inşaat sektörü temsilcileri olarak devamlı sahada olduğumuz ve sektörümüzün sorunlarını dinleyenler olarak. Ekseriyetle şu cümleleri çok duyduk: “ Hele şu seçimler bitsin piyasalar açılır” “Şu seçimler bi bitsin ondan sonra projelerimize ağırlık vereceğiz” “ Seçimlerden sonra döviz ve faizlerde bi rahatlama olur” Evet seçimler bitti. Artık önümüzdeki 4 yıldan fazla bir zaman var.seçim süreçleri   Türkiye’nin gündeminden çıkmıştır. Artık ilk ana hedefimiz ekonomi olmalıdır. İnşaat sektörümüz geçtiğimiz süreçte çok yara almıştır. Bu yaraları sarmak için önümüzde koskoca 4 yıldan fazla bir zaman var. Temennimiz odur ki; bu sürede sektörümüz bir toparlanma sürecine girecektir.

Peki inşaat sektörü ne istiyor ?

İnşaat sektörü temsilcileri olarak hem merkezi hükümetten hem de yerel yönetimlerden beklentilerimizi ve isteklerimizi elbette dile getireceğiz diyen Yıldırım taleplerini şu şekilde sıraladı;

Merkezi hükümetten beklentilerimizi maddeler halinde sıralayacak olursak;

1-Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim gecesi ifade ettiği gibi Ekonomide radikal reformların gerçekleştirilmesi.

2-Konut kredi faiz oranları 1.28’e kadar gerilemesi güzel bir gelişmedir, ancak mevduat faiz oranları yıllık % 20 seviyesinden aşağıya düşmesi lazım ki, piyasadaki sıcak para akışı sağlanması gerekmektedir.

3-Mart ayında açılmış olan Emlak Bankasının şubeleşmesinin ivedilikle açılıp, sektörümüzde üretim yapan, istihdam sağlayan, katma değer yaratan tüm meslektaşlarımıza destek vermesi çok önem arz eden bir durumdur.

4-6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanununda revizyon yapılması.

5- Geçtiğimiz günlerde TMMOB ve Şehir Plancıları Odası’nın başvurusu ile Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği krizde olan sektörümüzü bir krize daha sürüklemeye başlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız’ın bu süreçte devreye girmesi elzem bir durumdur.

6-İnşaat sektörümüz imar yönetmeliği ve otopark yönetmeliğinin rasyonel bir temel üzerine oturtulup artık değişmemesi sektör temsilcilerinin ortak görüşüdür.

7- Yapılaşmanın % 80-90 seviyelerinde tamamlanmış olan adalarda, mevcut nizamda inşaat yapılması mahalle aralarında kalmış metruk eski binaların da ortadan kalkması için sektör temsilcileri arkadaşlarımızın diğer bir ortak görüşüdür.

Yerel Yönetimlerden taleplerimiz:

1- İzmir’de uygulama imar planları ile nazım imar planlarının uyuşmazlık sorunu ortadan kaldırılıp, İmar planları bir an evvel yapılmalıdır.

2-Belediyelerimiz ruhsat aşamasında bürokrasiyi azaltıp 7-8-9 ayları bulan ruhsat işlemlerinde, makul süre uygulamasına geçmesi.

3-İzmir Büyükşehir belediyemiz çok acil bir şekilde  Büyükşehir İmar yönetmeliğini çıkarması.

4-İzmir’deki ilçe belediyelerimizde farklılık olmadan tek tip uygulamaların hayata geçirilmesi.

5-Projeli-ruhsatlı-denetimli olan inşaatlarımızın imalat aşamasında; İzmir Büyükşehir ve İlçe belediyelerimizin zabıta ekipleri sokak , sokak dolaşıp şantiyelerimizi markaja alması doğru bir uygulama değildir. İzmir’deki yapı stoğunun zamanında  kaçak olarak inşa edildiği gerçeğini inkar edemeyiz. Burası sorgulanması gereken bir durum olduğu aşikardır.

6-İzmir’deki otopark sorununu müteahhitler üzerinden çözülmesi mümkün değildir. Acilen İzmir’in metropol ilçelerinde otopark ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

7-Büyükşehir Belediyemiz yapmış olduğu Ada bazlı kentsel dönüşüm ihalelerini blok halinde değil, küçük parçalara ayırıp yapması hem riski ortadan kaldırıp, tek tip mimari anlayışı da ortadan kaldıracağı için şehir estetiği açısından dikkate alınması gereken bir durumdur.

Emlak Gündemi Haberleri

İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak
Ege-Koop'ta yeni dönemin ilk toplantısı tamamlandı
Emlak Vergisi’nin Son Ödeme Tarihine 10 Günden Az Süre Kaldı
Geriye Dönük 5 Yıllık Emlak Vergisi İadesini Alabilirsiniz
İnşaat Ruhsatı Verilen Bina Sayısı Yüzde 18,8 Azaldı