2-3 Emsal Verip Birilerine Rant Sağlama Devri Bitti

Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mustafa Tuna imar başta olmak üzere, kentsel dönüşüm ve ulaşım projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Akşam Gazetesi'nden Pınar Işık Ardor, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna'ya Ankara’nın sorunlarını ve projelerde gelinen son noktayı anlattı.

Kanal Ankara projesi için gelişmeler neler? Kanal İstanbul’la benzer bir şeyden mi bahsediyoruz?  Bu proje neden gerekli?

Kanal Ankara ile Kanal İstanbul arasında sudan başka bir benzerlik yok. Kanal İstanbul’un yapılması zorunlu bir durum. Kanal Ankara, rekreasyon maksatlı bir durum. Ortada da bir su hareketi olacak. 

Ankara'nın beklediği havaalanı metrosuyla ilgili çalışmalar hangi seviyede?

Onunla ilgili Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız sözünü verdi ve projeleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Projeler tamamlanır tamamlanmaz inşaat ihalesi gerçekleşecek. 

O konuda tarih var mı?

“HAVAALANI METROSU İÇİN TARİH VERMEK DOĞRU DEĞİL”

Proje çalışmalarında tarih vermenin çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. Proje işi hassas bir iş. Türkiye’de maalesef proje kısmına çok itibar edilmiyor. Yeni projenin ne kadar önemli olduğunu vatandaşlarımız yeni yeni idrak ediyor. Bütün detaylar incelenmeli, bütün sorunlar öngörülüp çözümlerin üretilmesi gerekir. O sebeple proje aşamasında olduğu için süre vermek doğru değil. 

Sizce Ankara’nın yapısı nasıl? Bozuldu mu? Sizin daha önce bir rant eleştiriniz olmuş ve ‘yüksek binalarla şehri boğmamak gerekiyor. Buna dönüşüm denmez, felaketin habercisidir’ demiştiniz. Bu anlamda nasıl adımlar atılıyor? 

“2-3 EMSALLE BİRİLERİNE RANT SAĞLAMA DEVRİ BİTTİ”

Kişiye özel rant artışı öldü artık. Mesela hastanelerin, okulların emsal ihtiyaçları olabiliyor. Bunlara bizim cevap vermemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümlerde makul emsal olmalı ki bütün kitleleri harekete geçirsin ve de sağlıklı bir şey olsun. Neticede sıfır beş ya da sıfır otuz emsallik bir yere iki üç emsal verip de orada birilerine rant sağlama devri bitti. 

Çok yapılmış mı kişilere rant sağlama?

“ÖLMÜŞE ÇARE YOK, YOĞUN BAKIMDAKİLERİ TEDAVİ ETMEK LAZIM”

Ben nereden nereye geldi, hangi yüksek binanın kaç emsalden kaça gittiğini bilmiyorum. Araştırmam lazım. Belediyemizin kayıtlarında vardır ama artık onlarla uğraşmanın bir faydası yok ki. Ölmüşe ne yapabiliriz? Bizim çabamız şu anda yapabileceklerimiz için. Mezara, morga girmemiş yoğun bakımdakileri tedavi edip taburcu etmek bizim yapmamız gereken iş.

Mezara da girmiş olsa kentsel dönüşümle düzeltilemez mi bu durum? 

“ÇUKURAMBAR İÇİN ARTIK SADECE DUA EDİLİR!”

Bakın yüksek bina elbette yapılır. İster elli ister yüz katlı bina yap ama onun yeri, konumu, ulaşımı, alt yapısı, çevresi, sosyal donatıları, yeşil alanları vs. düşünülerek yapılır ve de orada neticede yaşanabilir bir durum olur. Fakat benim örnek verdiğim Çukurambar mesela yaşanabilir durum olmaktan çıkacak. 5-10 sene sonra oradaki ofislerin taşınma ihtimalini yüksek görüyorum. Niye? Yollar kifayetsiz, otopark sıkıntısı var, hala devam eden inşaatlar var. Evet, binanın altına otopark yapılmış ama yeterli mi?  Çukurambar çok güzel. Peki, oraya müşteri belediye otobüsüyle mi gelecek? Oraya gelecek müşteri arabasıyla gelecek çünkü hitap ettiği kesim o. Peki, o insanlar heyetlerle arabalarla gelince nereye koyacak arabayı? Taşınacaklar mecbur olarak. 

Bir şey yapılamaz mı Çukurambar için? 

Dua edilir! 

Ankara başkentimiz ve gözbebeğimiz ama turizm kenti değil. Bu maksatlı mı? Yani misyonu o değil de diyebilirsiniz belki. 

“ANKA PARK’A ÇOK CİDDİ YATIRIM YAPILMIŞ, DEVAM EDECEK”

Anka Park turizm düşüncesiyle yapılmış çünkü Ankara’ya turist gelsin, geldiği zamanda ticarete, esnafa bir katkısı olsun. Turistler Disneyland’a gidiyor gibi Ankara’ya gelsin düşüncesiyle başlamış mevzu şu an devam ediyor. Ciddi anlamda yatırım yapılmış bir proje devam edecek.

İmar Haberleri

Alsancak Tarihi Elektrik Fabrikasına 30 Katlı Gökdelen İmarı!
Çeşme'de Denize Sıfır 33 Dönüm Araziye Turizm ve Günübirlik Tesis İmarı!
Emsal Artışı Vahim Bir Hata!
Çeşme'de Denize Sıfır 7 Hektarlık Sit Alanı Yapılaşmaya Açıldı
Alaçatı'da 93 Dönüm Arazi İmara Açıldı