2 Bin 500 Kişiye Satılması Gereken Yer 40 Bin Kişiye Satıldı

3 ildeki Termal tesislerden 2 bin 500 kişiye satılması gereken hisseli tapular 40 bin kişiye satıldı. Devremülk alan vatandaşlar dolandırıldı. Projedeki bir odanın değeri 6 milyon 200 bin lirayı aştı. Dolandırılan vatandaşlar dava açtı.

Yalova'da "Bedava tatil kazandınız" telefonu ile temas kurulan kişiler, hayal ettikleri devre mülklere kavuşamadı ve üzerine bir de kâbus yaşamaya başladı.

Üç ayrı şehirdeki üç projede binlerce kişi, dolandırıldıkları iddiasıyla bir yandan savcılıklara başvurdu bir yandan da ödedikleri paraları geri almak için dava açtı. Mali Müşavir Enver Göçek, benzin istasyonundayken, yanına gelen tanıtım görevlisinin anlatımı ile Yalova Termal’deki devremülk projesinden haberdar oldu. Bir kısmı tamamlanan projenin fotoğraflarını da gören Göçek’e hisseli tapu satışı yapılacağı söylendi. Yılın belli bir döneminde tesiste kalabileceği ifade edilen Göçek’e hisse devir bedelinin 23 bin 950 TL olduğu, fakat peşin ödemesi halinde 12 bin TL ödemesi gerektiği söylendi. Enver Göçek, D. Sağlık Termal isimli bir şirket ile 28 Haziran 2018 tarihinde sözleşme imzaladı. İlk olarak bin TL ödeyen Göçek, 11 bin TL'lik ödemeyi ise geçen 5 Temmuz’da şirketin hesabına banka yolu ile gönderdi.

AYNI YER BİNLERCE KİŞİYE SATILDI

Enver Göçek’e hisseli tapu devri gerçekleştirildi. Göçek, satın aldığı yeri görmeye gittiğinde ise gerçek durumla yüzleşti. Tapu kaydına göre aynı yer Enver Göçek gibi 3 bin 650 kişiye daha satılmıştı.

Yapılan hesaplamalara göre binlerce kişiye satılan odanın değeri 6.2 milyon TL'yi aşıyordu. Göçek, avukatı ile yaptığı araştırmada tesisteki yerlerin toplamda 2 bin 500 kişiye satılması gerekirken, 40 bine yakın kişiye satıldığı bilgisine ulaştı.

Enver Göçek, elinde tapu olmasına rağmen tesiste ‘Boş yer yok’ gerekçesi ile kalamayacağını anlayınca tapu iptal davası açtı. Göçek davayı kazandı.

Göçek tapusunu iptal edince bu kez, ödediği paranın iadesi için Yalova Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Fakat, en çarpıcı gelişme ise bu aşamada ortaya çıktı. Göçek’in ödeme yaptığı şirketin tabela şirket konumunda olduğu farkedildi. 

Dava dilekçesinde ödeme yapılan şirket ile K. Otel İşletmeleri AŞ ve G. Turizm İnşaat AŞ’nin aynı kişi tarafından yönetildiği, aralarında organik bağ olduğu, bu nedenle yaptıkları ödemenin bu şirketlerin sorumluluğunda olduğu belirtildi. Göçek, tapuyu iptal etse de aidat ödemelerinden kurtulabilmiş değil. Göçek’in sözleşme yaptığı şirket, yıllık 470 TL'lik aidat ödemesi için kendisine gün aşırı mesaj gönderiyor. Gönderilen mesajlarda, aidatın ödenmemesi halinde icralık olacağı ifade ediliyor. 

BANKA SENETLERİ İCRAYA KOYDU

Benzer bir sorun ise Ankara Beypazarı’nda inşa edileceği söylenen A. Termal projesi ile ilgili yaşanıyor. Emekli olan Rakia Akyıldız ve Ayhan Akyıldız çifti bu projeden devre mülk almak üzere şirket ile sözleşme yaptı. Şirket ile Rakia Akyıldız arasındaki sözleşmeye göre devremülkün bedeli 26 bin lira olarak belirlendi. Sözleşme 25 Kasım 2015 tarihinde imzalandı. Raika Akyıldız 26 bin TL'lik 32 senet imzaladı. Fakat Akyıldız kısa süre sonra şirket ile ilgili bir dizi olumsuz haber aldı. Taraflar aralarındaki sözleşmeyi iptal etti. Karşılıklı atılan fesih sözleşmesinde senetlerin Akyıldız’e iade edileceği kaydedildi.

‘NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK’ SUÇLAMASI

Fakat şirket, Akyıldız gibi birçok kişiden aldığı senetleri bankaya verdi. Verilen senetlere karşılık kredi kullanıldı. Banka, kredinin ödenmemesi nedeni ile aralarında Akyıldız’ın da olduğu birçok kişinin senedini icraya koydu. Bankanın yaptığı icra takibi ile durumdan haberdar olan Akyıldız projenin sahibi N. Mühendislik İnşaat’ın yetkilileri hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ iddiasıyla savcılığa başvurdu. Benzer bir sorunun da Tekirdağ Saray’daki H. Termal Projesinde yaşandığı belirtiliyor. Çok sayıda mağdur, internet üzerinde kurdukları platformlarda, devremülk sahibi olamadıkları gibi ödedikleri paraları da alamadıklarını belirtiyor.

ÖDEMEYİ ALAN ŞİRKETİN İÇİ BOŞ

Yalova'daki projede bilinçli olarak binlerce kişinin dolandırıldığını iddia eden Avukat Engin İsmail Köse, "Pazarlama teknikleri çok insafsızca. ‘Bedava tatil kazandınız’ deyip otele götürüyorlar. Genelde yaşlı insanlar hedef kitle. Saatlerce yüksek sesli müzik ve konuşmayla bu kişiler ikna edilmeye çalışılıyor. Bir masa ikna olduğunda zil çalınıyor, anons ediliyor, herkes alkışlıyor. İnsanlara verilen tapunun ekonomik bir değeri yok. Ödeme yapılan şirkete bakıldığında üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmuyor. Ancak, yaptığımız araştırmalarda aynı kişinin yönettiği üç ayrı şirket arasında organik bağ olduğunu tespit ettik. Yargıtay’ın da bu yönde kararları var" diye konuştu.

Avukat Yalçın Yurttaş ise, Ankara Beypazarı’ndaki projenin yarım kaldığını, çok sayıda insanın, imzaladıkları senetler nedeni ile hacizlik olduğunu belirtti. Avukat Yurttaş, "Bu insanların birçoğu, çok düşük bir gelire sahip. Normal zamanlarda tatil yapamayan bu insanlar, biriktirdikleri 3-5 kuruş ile devre mülk sahibi olmayı hayal ediyor. Ancak gelinen aşamada ortada devremülk olmadığı gibi bir de hacizlik duruma gelmişler" ifadelerini kullandı.

Emlak Gündemi Haberleri

Danıştay’dan Miras Yoluyla Arsa Sahibi Olanlara Müjdeli Haber
Avrupakent GYO 450 Milyon TL’lik Yeni Gayrimenkul Satın Aldı
Gayrimenkule Yeni Vergi Sistemi Geliyor
Kasımda İnşaat Sektörüne Güven Yüzde 1,7 Arttı
Emlak İlanlarında Yeni Dönemle Birlikte Neler Değişecek?