Gayrimenkul sahiplerinin mükellef olduğu emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile gayrimenkulünü satarak ya da kiraya vererek gelir elde edenlerin mükellef olduğu kira gelir vergisi ise değer artış kazancı vergisinin 2018 yılı ilk taksit dönemi haftaya 1 Mart itibariyle başlıyor.
Geçtiğimiz sene evini kiraya verip gelir elde edenler hem emlak vergisi hem de kira gelir vergisi ödeyecek, evini satanlar ise değer artış kazancı vergisini varsa geçmiş dönem emlak vergisi borcunu ödeyecek. Bu sene evin emlak vergisi borcunu yeni malik ödemeye başlayacak. Çevre temizlik vergisi ise gayrimenkulü kullanan kimseler tarafından ödenecek. Bu kişi malik de olsa kiracı da olsa mükellef olunacak.
Vergi dönemleri
Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen gayrimenkul vergilerinin ilk ve ikinci taksit dönemleri ise şu şekilde;
Emlak vergisi
1. taksit dönemi: 1 Mart-31 Mayıs
2. taksit dönemi: 1-30 Kasım
Çevre temizlik vergisi
1. taksit dönemi: 1 Mart-31 Mayıs
2. taksit dönemi: 1-30 Kasım
Kira gelir vergisi
1. taksit dönemi: 1-31 Mart
2. taksit dönemi: 1-31 Temmuz
Değer artış kazancı vergisi
1. taksit dönemi: 1-31 Mart
2. taksit dönemi: 1-31 Temmuz
Vergilerde beyanname dönemleri
Bazı vergilerin beyan esasına dayalı olması nedeni ile ödeme yapılmadan önce beyanname verilmesi gerekiyor. Bu vergiler kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi olarak sıralanıyor. Gelir vergileri için 25 Mart akşamına kadar beyanname veriliyor. İstisna sınırlarının altındaki gelirlerin beyan edilmesi gerekmiyor. Bu sınırın altındaki gelirler vergilendirilmiyor.
Ayrıca, emlak vergisi için de yeni malikin bir seferlik emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Bu beyanname taşınmazın satıldığı hallerde yeni malikin ve dolayısı ile yeni mükellefin bildirilmesi için veriliyor. Emlak vergisi beyannamesi satış işlemin gerçekleştiği senenin sonuna kadar veriliyor.
Hangi vergi 2018'de ne kadar?
1- Emlak vergisi
2017'nin sonunda bazı vergilere yeni düzenlemeler geldi. 5 Aralık'ta yürürlüğe giren Torba Yasa ile emlak vergisine yüzde 50 sınır getirildi.
Buna göre, takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.
Emlak vergisi bedeli ise, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor. Bu bedel büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi 2018 oranları şu şekilde sıralanıyor:
Türü Normal yöre Büyükşehir
Mesken Binde 1 Binde 2
İşyeri Binde 2 Binde 4
Arsa Binde 3 Binde 6
Arazi Binde 1 Binde 2
2- Kira gelir vergisi
2017 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde edenler vergi ödüyor. Bu sınırlar konut ve işyeri için ayrı ayrı belirleniyor. 2018 yılı için konut kira gelir vergisi istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyeri kira gelir vergisi istisna sınırı ise 30 bin TL olarak belirlendi.
Torba Yasa kapsamında yer alan düzenleme ile kira gelir vergisi götürü gider uygulaması değişti. Kira gelir vergisi olan gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde, hasılatın yüzde 25’i nispetinde uygulanmakta olan götürü gider, hasılatın yüzde 15’i olarak belirlendi.
3- Değer artış kazancı vergisi
Değer artış kazancı vergisi, iktisap tarihinden itibaren 5 sene geçmeden satılan gayrimenkullerden elde edilen gelirler için ödeniyor. Buna göre, 2017'de bu şekilde yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergisi bu sene ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinin istisna sınırı ise 11 bin TL olarak tespit edildi.
4- Çevre temizlik vergisi
Konutlarda su faturasına yansıtılan çevre temizlik vergisinin işyerleri için belediyede ödenmesi gerekiyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanıyor.
İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi
İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanıyor:
Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi
Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması