2018'de 2 YHT Hattı Birbirine Bağlanacak

2018'in ikinci yarısında Ankara-Sivas yüksek hızlı tren (YHT) hattı Ankara-İstanbul hattına bağlanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinde altyapı işlerinde şu ana kadar yüzde 70 ilerleme kaydedildiğini belirterek, projenin Yerköy-Sivas arası elektromekanik sistemler ve üstyapı ihalesinin 6 Ekim'de yapılacağını bildirdi.

"50 MİLYAR LİRA HARCANDI"

Türkiye'de Ankara-Eskişehir YHT hattından sonra Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Konya-İstanbul arasında hizmete giren YHT'lerin bu kapsamda örnek teşkil ettiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti: "Ülkemizde son 10 yıldır demiryolu sektöründe 50 milyar lira para harcandı. Bizim Edirne'den Kars'a ana omurgayı oluşturmak, bunları Akdeniz'e, Karadeniz'e, güneye, Suriye'ye, Irak'a bağlamak gibi bir gayretimiz var. Ülkemizin her tarafını YHT ağlarıyla örmek ve Türkiye'nin her yerine demiryoluyla erişim sağlamak, özellikle karayolu ve deniz limanlarıyla entegre taşımacılığı sağlamak istiyoruz. Bu noktada çok mesafe aldık."


ANKARA-SİVAS ARASI 2 SAATE DÜŞECEK

Ankara-Sivas YHT Projesi ile saatte 250 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, sinyalli 405 kilometre uzunluğunda yeni demiryolu inşa edildiğini anlatan Arslan, tamamı öz kaynaklarla yönetilen proje ile iki şehir arasındaki yaklaşık 11 saatlik seyahat süresinin 2 saate düşeceğini ifade etti. Arslan, söz konusu güzergahın tamamının altyapısında çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, "7 etapta ihale ettiğimiz projede altyapı işlerinde şu ana kadar yüzde 70 ilerleme sağlamış durumdayız. Şu an bulunduğumuz Elmadağ-Kırıkkale arasında en büyüğü bin 800 metre uzunluğunda olmak üzere toplam 6 bin 216 metrelik 4 viyadük var. Uzunluk, ayak açısı ve yükseklikleri açısından özel olan viyadüklerin projeleri de özel olarak tasarlandı. Dünya ve ülkemizde ilk kez tek seferde 90 metre açıklık geçilerek imal edilen viyadüklerin yapımında hareketli kalıp sistemi uygulanıyor. 16 günde bir iki ayak arasındaki tüm kirişler yerinde dökülüyor. Bu sistemle iş çok ekonomik hale geliyor ve daha hafif bir malzeme ile aynı sistemin gereği yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"DAHA DA HIZLANMAK ADINA ŞANTİYELERDEYİZ"

Ankara-Sivas YHT'nin 2018'de hizmete girmesi için uygulamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Arslan, Yerköy-Sivas arası elektromekanik sistemler ve üstyapı ihalesi için ilana çıktıklarını ve 6 Ekim'de yapım ihalesinin tekliflerinin alınacağını bildirdi. Arslan, Ankara-Yerköy arası için de bu ay ihaleye çıkacaklarını belirterek, şöyle devam etti: "Ekim ayının ikinci yarısında üstyapı ile elektromekanik sistemlerin ihalesini yapacağız. Böylece Ankara-Sivas arasında başlanmamış, el atılmamış herhangi bir kısım kalmayacak. 2018'in ikinci yarısında Ankara-Sivas YHT'yi Ankara-İstanbul YHT'ye bağlamış olacağız ve 2023 hedeflerimiz kapsamında Edirne'den Kars'a kadar YHT'leri yapmış olacağız. Ülkemizi 2023'e, 2053'e 2071'e hep beraber taşıyacağız.Tekniği yerinde inceleyerek, meydanlarda nöbet tutan, demokrasisine ülkenin her yerinde sahip çıkan 79 milyon insanımıza şu mesajı vermek istedik. Sizler meydanlara sahip çıkıyorsunuz ama biz de bu ülkenin kalkınmasının, gelişmesinin olmazsa olmazı projelerimizi hız kesmeden devam ettiriyoruz. Daha da hızlanmak adına şantiyelerdeyiz, yol boylarındayız, ray döşüyoruz, elektromekanik sistem yapıyoruz. Tüm bu projeleri bir an evvel insanımızın hizmetine sunmak istiyoruz."

Ulaşım Haberleri

Aydın-Denizli Otoyolu Açıldı
Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?