2018’den önce Cesur, 2018’den sonra Temkinli

İnşaat sektörünün 2018 yılına kadar çok hareketli olduğunu bu yüzden cesur yatırımlar yapabildiklerini söyleyen Özgür Kalender, 2018 yılından sonra daha temkinli yaklaştıklarını söyledi.

1979 yılında Mehmet Kalender tarafından Karşıyaka’da kurulan Kalender İnşaat, yap-sat ve taahhüt projelerinin yanı sıra hazır sıva alanında faaliyetlerini sürdürüyor. Bugüne kadar 3 bine yakın konutun inşaatını tamamlayan firma, Türkiye’nin birçok ilinde fabrika ve depo inşaatları yaptı. Kalender İnşaat’ın 2. kuşak temsilcisi Özgür Kalender, 2005 yılında şirketin başına geçti. Çocukluk yıllarından beri inşaatın içerisinde olduğunu belirten Özgür Kalender, “İnşaatın temelinden yetiştiğimiz için bir usta kadar inşaat bilgimiz var. İnşaatçılığı sonradan yapamazsınız. Kaliteli bir imalat ortaya çıkarmak için işi iyi bilmeniz gerekiyor. Yerinde imalat yapıyorsunuz çünkü. İnşaat çok uzun ve meşakkatli bir süreç. Arsa sahibiyle anlaşmak, ruhsat almak, imalatı tamamlamak bunların hepsi titizlik istiyor” dedi.

Sadece yap-sat projeleriyle sınırlı kalmadıklarını belirten Özgür Kalender, Türkiye genelinde fabrika-depo inşaatları da yaptıklarını söyledi.

Müteahhitlik haricinde farklı iş kollarında da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Kalender, “2017 yılında hazır sıva, 2019 yılında da boya işine girdik. Karşıyaka ve Aliağa’da 2 adet hazır sıva tesisimiz var. Su bazlı boya üretimi yapıyoruz. Beton pompalarımız ve su tankerlerimiz var. Onları kiraya veriyoruz. Hayvancılık sektöründe de yatırımlarımız bulunuyor. Manisa’da çiftliğimiz ve koyun sütü üretim tesisimiz var” diye konuştu.

Müteahhitleri zor günler bekliyor

Alım gücü azaldığı için sektörün daralacağı öngörüsünde bulunarak “müteahhitleri zor günler bekliyor” diyen Kalender sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2018 yılına kadar sektör çok hareketliydi. Maliyetler düşüktü ve insanların alım gücü vardı. O zamana kadar daha cesur yatırımlara imza atabiliyorduk. 2018 yılından sonra daha temkinli ilerlemeye başladık. Projelerimizin sayılarını düşürdük. 2 yıl süren kriz tam geçti derken yeniden krize girdik. Pandemi süreci ve dövizdeki artışlarla birlikte piyasalar yeniden durgunlaştı. Bundan sonraki süreçte satışlarda çok ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Şu anda 2+1 bir daire almak isteyen bir kişinin 1,5 milyon lira ödemesi gerekiyor. Bu fiyata daire satın alabilecek insan sayısı çok az. Bundan sonraki süreçte müteahhitlerin işi daha zor. Arsa sahiplerine de büyük iş düşüyor. Maliyetimizin yüzde 50’sini arsa oluşturuyor. İnşaat maliyetleri geri gelmeyeceği için yüzde 50 olan arsa oranlarının yüzde 30-35’lere düşmesi gerekiyor ki insanların alım gücü olsun. Arsa ve maliyet yüksek olduğu için konut fiyatları çok yüksek kalıyor. Sektör ister istemez daralacaktır.”

Emlak Gündemi Haberleri

Eczacıbaşı İstanbul Kartal'daki Arazisi İçin Anlaşmaya Vardı
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı’ndan İlan Artış Cezalarına Tepki
Emlak Piyasası Yılın İlk Yarısında Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası Bekliyor
Fuzul GYO, Ayazma 4.Etap’ın Ruhsatını Aldı: 424 Konutluk Yeni Proje!
Yabancılara Yapılan Konut Satışı 2024'te Yüzde 32,1 Düştü!