2018’i Kurtardık!

Niyazi Gültekin

Son 10 yıldır bir önceki yılın rekorunu kırıyoruz. 2017 yılında ise bu rekoru zirveye taşımıştık. Hedefimiz 2018 yılında zirvenin de zirvesini görmekti. Ancak ilk çeyrekte beklentilerin altında kaldık…

2017 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 409 bin 314 konut satıldı. Hedefimiz 2018 yılında bunu 1 milyon 500 bine ulaştırmaktı. Ancak yılın ilk çeyreğinde konut satışları 2017’nin bile gerisinde kaldı. 2017 yılının ilk çeyreğinde 325 bin 780 konut satılırken 2018’de bu rakam 303 bin 875’te kaldı.

2008-2016 konut satış istatistikleri ***Veriler TÜİK'ten alınmıştır

Son 10 yıldır düzenli olarak artan konut satışları ilk kez düşüşe geçti. Hem de rekor beklediğimiz bir yılda…

Satışların düşmesinde birçok neden var ama en önemli 2 neden; artan inşaat maliyetleri ve arsa payları yüzünden konut fiyatlarının çok yükselmesi ve insanların alım gücünün fiyatlara yetişememesi ile faiz oranlarının son 9 yılın en yüksek rakamlarını görmesiyle ipotekli satışların durması.

Rekor kıracağız dediğimiz bir yılda en kötü senaryo ile karşılaştık. Konut satışlarının en yüksek olduğu bahar aylarında hedeflerimizden geri kaldıysak konut satışlarının en düşük seviyede seyrettiği yaz ayında ne yapacağız. Üstelik ramazan ayı ve seçim faktörlerini de hesaba katarsak satışlar tamamen durur diye düşünmeye başlamıştık ki hükümetimizin can simidi imdadımıza yetişti.

Bakanlar kurulu kararıyla 150 metrekare üstü konutlarda KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Tapu harcı oranı da yüzde 4’ten yüzde 3’e düşürüldü.

Son olarak da başbakanımız Binali Yıldırım’ın müjdesini verdiği faiz indirimi kampanyasıyla 3 kamu bankası (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve bunların katılım bankaları) faiz oranlarını 0.98’e çekti.

Bu desteklerin açıklanmasından sonra satış ofislerinde yoğunluk arttı. Bekleyen talepler bir anda satışa dönüşmeye başladı.

***

Satışların en düşük geçeceği beklentisinde olduğumuz Haziran ve Temmuz ayları, satışların en yüksek olacağı aylar beklentisine dönüştü. İlk çeyrekteki gerilemeyi bu aylarda rahatça kapatabileceğimizi düşünüyorum. 1,5 milyon satış hedefi hayal olmuşken sektör yeniden bu hedefe kitlendi. Bir bakıma 2018’i kurtardık diyebiliriz. Bu teşviklerin alınmasında emeği geçen cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanımız Binali Yıldırım, Çevre Şehircilik bakanımız Mehmet Özhaseki ve diğer bakanlar kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz.

***

2018’i Kurtardık kurtarmasına ama 2019’u, 2020’yi, 2021’i ne yapacağız. Faiz kampanyası 3 ay sonra, KDV ve Tapu harcı indirimi 31 Ekimde son buluyor. Sonra sektör yine yüksek faizlerle, vergilerle baş başa kalacak. Elbette sektörümüzün önünü açmayı hedefleyen bu kampanyaları sonuna kadar destekliyoruz ancak asprin çözümler yerine daha kalıcı çözümler gerekiyor. Hükümetimizden KDV ve Tapu harcı indiriminin sürekli olmasını ve faiz oranlarına müdahale edilmesini talep ediyoruz.