2022 Riskli Yapı Tespit Ücreti Ne Kadar Oldu?

Evini kentsel dönüşüm kapsamında yenileyip devlet teşviklerinden yararlanmak isteyenler 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu ile 2019 deprem yönetmeliği kapsamında evini yenileyebiliyor. Peki, Riskli yapı tespit ücreti bu yıl ne kadar oldu?

Son birkaç yıl içinde yaşanan yıkıcı depremler kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu herkese hatırlattı. Belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projelerine devam ederken vatandaşlar da bireysel olarak evini dönüştürmek için başvuru yapabiliyorlar.

Vatandaşlar 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu ile 2019 deprem yönetmeliği kapsamında evlerini yenileyebiliyorlar. Evini yenileyenlere devlet tarafından düşük faizli kredi, kira yardımı, harç muafiyeti gibi önemli teşvikler veriliyor. 

Bu teşviklerden faydalanmak isteyenlerin riskli yapı tespiti yaptırıp riskli yapı raporu ile idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Riskli yapı tespiti 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununa veya deprem yönetmeliğine göre yapılıyor. 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı tespiti yapıldığında (varsa) bodrum ve zemin kattan kolon ve perdeden numune alınıyor. 2019 deprem yönetmeliğinde ise her kattan kolon, perde ve kirişlerden numune alınarak laboratuvara gönderilerek sonuç alınıyor. 

Peki, riskli yapı tespit ücreti 2022 ne kadar?

Riskli yapı tespitinde fiyatlar kat sayısına ve bina oturumuna göre farklılık gösteriyor. Ortalama olarak 3 katlı ve 100 metrekare bir alana oturan binanın riskli yapı tespit ücreti 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Apartmanlarda riskli yapı tespit ücreti 8-9 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. 

Binanızın risk tespit ücreti için lisanslı kuruluşlar ile iletişime geçmeniz de fayda var. 

Riskli binaların tespiti; malikler veya kanuni temsilcileri tarafından elektronik yazılım sistemi üzerinden, Bakanlığınca lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesi ile http://www.csb.gov.tr/ adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca tespit ettirilerek alınacak risk raporu ile yapılır.

Sektörel Haberleri

Nitelikli Isı Yalıtımıyla Binalarda Dört Mevsim Enerji Tasarrufu Mümkün
Çimento Torbaları Ormana Dönüşüyor
DAP Gayrimenkul’den (DAPGM) Geri Alım Kararı!
10 Metrekarelik Ofiste Başladı, Mekanik Mühendisliği’nde İzmir’in Öncü Firmalarından Oldu
Enka İnşaat (ENKAI) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı