2023'te Konut Satışlarına Ekspertiz Zorunluluğu Geliyor

25 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısı ile yayımlanan 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar ile ekspertiz zorunluluğu bir kere daha gündem taşındı.

Konut fiyatlarında yaşanan rekor artış vatandaşın cebinden çıkan tapu harcı miktarını da arttırırken pek çok kişi daha az vergi ödemek için rayiç bedel üzerinden satış göstermeyi tercih ediyordu. Yapılan satışların büyük bir bölümünde rayiç bedelin gösterilmesi devletin büyük bir vergi kaybı yaşamasına neden olurken konu hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. 

Daha öncede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından üzerine çalışmalar yapılan sonrasında 2018 senesinde hayata geçirileceği ilan edilen ekspertiz zorunluluğu o dönem kamuoyunda büyük tepkilere neden olması nedeniyle geri çekilmişti. 2019 senesinde ise pilot uygulamaya geçildiği açıklanmış, yabancılara konut satışında ekspertiz zorunluluğu getirilerek kademeli uygulama yapılacağı ilan edilmişti. 

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

25 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6294) ile pek çok konuda önemli detaylar ortaya çıktı. İmzalanan karar kapsamında bir düzenlemede ev alıp satmak isteyen kişiler için yapıldı. 

Daha öncede pek çok kez gündeme gelen ve devletin en büyük vergi kayıplarından birini yaşadığı tapu harcı geliri için önemli bir adım atıldı. Tapuda satış bedelini düşük göstermek sureti ile rayiç bedelden satış göstermek isteyen kişileri engellemek için yapılması planlanan yasal düzenlemede tapuda satış için ekspertiz zorunluluğu geliyor. 

TAPUDA EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU MU GELİYOR

Yapılacak olan yeni düzenlemenin amacı "Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecektir. Bu çerçevede ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı birlikte oluşturacaklardır" diyerek açıklandı. 

Yapılacak olan yeni düzenleme ile Web Tapu Uygulamasıyla oluşturulan değerleme raporları ve alım-satım vb. işlemlerden elde edilen değerler ile SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşları ve değerleme lisansı sahibi değerleme uzmanlarınca düzenlenen değerleme raporlarının değer ve değere etki eden öznitelik verilerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Değer Bilgi Merkezine elektronik olarak anlık gönderilmesi sağlanacak. Böylelikle tapuda düşük beyan ile tapu harcı gelirinde yaşanan kayıp sona erecek. 

Ortalama konut fiyatlarının 1 milyon liraya dayandığı dönemde yapılacak olan düzenleme ile yüzde 2 olarak hesaplanan tapu harcı ile böylelikle ev alan vatandaşın ödeyeceği tapu harcı tutarı 20 bin liraya yükselecek. Aynı şekilde evini satan kişi de devlete tapu harcı tutarı olarak 20 bin TL ödeyecek. 

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti