3 kat Artan İnşaat Maliyetleri Sektörü Durma Noktasına Getirdi

Keşan İnşaatçılar, Emlakçılar, E-Ticaret ve Elektrik Tesisatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ertuğrul İlman, İnşaat maliyetleri çok yükseldi ve 3 kat artmış durumda. Bu artışlar inşaat sektörünü durma noktasına getirdi ifadelerinde bulundu.

“İnşaat maliyetleri 3 kat arttı”

Doğalgaz ve elektrik faturaları, akaryakıt ve inşaat maliyetlerine gelen zamlardan dolayı esnafın zor günler geçirdiğinin altını çizen İlman; “Bunlarla ilgili gerekli düzenlemelerin ve indirimlerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle elektrik faturaları işletmelerimize çok yük getirerek belini bükmekte. İnşaat maliyetleri çok yükseldi ve 3 kat artmış durumda. Bunlarla ilgili düzenleme ve çalışmalar yapılsa da şu ana kadar her hangi bir faydasını görmedik. Akaryakıta gelen zamlardan dolayı esnafımız araçlarıyla birlikte montajına ve inşaatına gidip çalışmakta zorluk çekiyor. Bu bize çok büyük maliyetler getiriyor. Bunlarla ilgili gerekli düzenlemeler sağlanıp esnafa uygun bir şekilde yapılmasını bekliyoruz. Bu da esnafa yansıyan bir zorluk.  Malzeme tedarikinde de zorluklar yaşamaktayız. Gelen zamlar bütün esnafı etkiledi ve inşaat sektörü durma noktasına geldi. Böyle gitmesi halinde bir iki ay içerisinde inşaat sektörü tamamen durma noktasına gelecek ve ekonomiye çok büyük kayıplar verecek.” sözleriyle yaşanan zorlukları ve buna karşı da düzenleme beklediklerini kaydetti.

“Metrekare bazında maliyet 7 bin liraya ulaştı”

İnşaat sektörünün metrekare maliyetinin ortalama 6 ila 7 bin TL dolaylarına sıçradığını belirten Ertuğrul İlman; “Metrekare bazında baktığımız zaman şu anki maliyetler ortalama 6 ila 7 bin TL civarında seyretmekte. Bu maliyetler yarın ne olur bilemiyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde fiyat artışları bekliyoruz. Bu fiyat artışları maliyetlere yaklaşık olarak ortalama yüzde 10 ila 15 seviyelerinde yansımasını bekliyoruz. Bu fiyat artışlarından dolayı maliyeler 7 bin TL üzerinde seyredecek.  Keşan’da yeni başlayan ya da ruhsat alan inşaat yok denilecek seviyelerde. Şu anda belediyenin verdiği ruhsat sayısı 2 veya 3’ü geçmiyor. Önceki dönemlerde bu sayılar daha yüksek seviyelerdeydi. Sektöre baktığımız hızlı artışların olup koşması lazımdı. Sektörümüz durma noktasına geldi. Şuanda yapılması planlanan ve devam eden inşaatlar arasında yüzde 40 ila 50 oranında azalma var. Yıllık ortalama 100 ila 150 proje çıkması gerekirken  bu durum 30 ila 40’lara inmiş vaziyette. Bu durumda imalat ve inşaat sektöründe çalışanları, müttehitleri, demircileri, tedarikçi firmaları ve nakliyeciler olmak üzere bütün sektörleri etkilemekte. Çünkü bu sektörler buna bağlı” ifadelerini kullandı.

“Bir metreküp beton 800 lira civarında”

Keşan’daki beton fiyatlarındaki artış konusuna da değinen İlman; “Keşan’da beton şantiyesi olan firmaların sayıları belli. Burada müttehitlere beton tedariki sağlayan 3-4 tane firmamız var.  Bu firmalarda kendilerine göre haklı. Çünkü akaryakıt, elektrik, çimento, su ve doğal gaz olmak üzere her şeye zam geldi. Bu zamlardan dolayı fiyat artışları yapıyorlar. Beton santrallerin elinde olan keyfi bir artış değil. Malzeme ve maliyet artışlarından dolayı bu zamlar yapılıyor. Müttehitler de diğer firmalarda kendilerine göre haklılar. Nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Şu anda bir metreküp beton 700 ila 800 TL civarında seyretmekte. Bu fiyatlar yarın bir gün bin lira seviyelerine çıkacak.  Şu an bile bin lira rakamları telaffuz etmekteler ve bunlar çük büyük rakamlar. Bu ortalama yüzde 30’a denk gelmekte. Böyle gitmesi halinde bir ila bir buçuk ay içerisinde inşaat maliyetlerinin yüzde 10 ile 15 oranında artması bekleniyor.” dedi.

“Aylardır siftah yapamayan arkadaşlarımız var”

Nakliye yapmak üzere yola çıkan bir aracın Enez’e gidip gelme maliyetinin 500 lirayı bulduğunu belirten Ertuğrul İlman; “Şu anda 17 lira olan mazotun 20 lira seviyelerine çıkması bekleniyor.  Akaryakıta en son yine 1.53 lira zam geldi. KDV indirimi yapılıp farklı oranlarda düzenleme yapılsa da bunun çok etti ettiğini düşünmüyoruz. Dünya piyasalarında petrolün belli bir maliyeti var ve durum ulaşım ve nakliye olmak üzere her şeye yansıyor.  Örneğin inşaat sektörüyle uğraşan biri iki veya üç çalışanıyla birlikte aracını Enez’e göndermesi ona 200 ila 250 TL civarında bir yakıt maliyeti oluşturacak. Bunun yanı sıra gönderdiği adamların da 200 ila 250 TL civarında bir maliyeti. Sadece Enez’e gidip gelmenin maliyeti 500 lirayı bulur. Bu adam ne kadar iş yapıp ne kadar kazanacak? Bu durumlarla karşı karşıyayız ve aylardır siftah yapamayan arkadaşlarımız var.” ifadelerine yer verdi.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor