3'üncü Havalimanı'nda Yerli Malzeme Kullanılacak

Hafriyat, beton, demir, çelik, seramik başta olmak üzere inşaatta kullanılan malzemeler Türkiye’den ithal edilecek.

Dünyanın en büyükleri arasında yer alacak 3. Havalimanı için KOBİ ve girişimcileri yakından ilgilendirecek yerli üretim hamlesi başlatıldı. Bugüne kadar 2 milyar euronun üzerinde yatırım yapılan ve toplam yatırım bedeli 10.5 milyar euroyu bulacak projenin yüzde 90'ı ise yerli malı ürünlerle karşılanacak. Yeni havalimanı tamamlandığında yaklaşık 9 milyar euronun Türkiye ekonomisine kalacağı hesaplanıyor.

MALZEMELER TÜRKİYE'DEN TEMİN EDİLECEK

Hafriyat, beton, demir, çelik, seramik başta olmak üzere inşaatta kullanılan malzemeler Türkiye'den temin edilecek. Bagaj taşıma ile birlikte yürüyen merdiven, yol ve asansörler ise ithal yolla temin edilecek.

İthal edilecek bu ürünlerin yüzde 20-30'u da yine Türkiye'deki üreticilerden karşılanacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren 3. Havalimanı Ortak Girişim Grubu (OGG) yetkilileri projenin vaktinde bitirilmesi için her hafta yönetim kurulunun bir araya geldiğini belirtti.

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 20'Sİ BİTTİ

İlk etabı 2018'in Şubat ayında hizmete girecek olan projeye ilişkin çalışmaların yüzde 20'si tamamlandı. İnşaatta halen bin 500'ü beyaz yakalı olmak üzere toplam 15 bin kişi çalışıyor. İlk fazında 70-90 milyon yolcu kapasitesi olan havalimanına ilişkin jeolojik etüt çalışmaları da devam ediyor.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Dünyanın en büyük projelerinden biri olan 3. Havalimanı'nda toplamda 16 bin kişi çalışıyor. Projede 2 bin 200'ü ağır tonajlı olmak üzere 3 bin iş makinesi çalıştırılıyor.

VİETNAMLILAR İÇİN ÖZEL AŞÇI

İstanbul'a inşa edilecek dev projenin vaktinde tamamlanması amacıyla nitelikli personelin temini için gazetelere ilan verildi. Şantiyedeki kamyonları kullanmak amacıyla gazetelere verilen ilanlara yeterli başvuru gelmeyince Vietnam'dan teknik personel getirildi.

Yurtdışında Vietnamlı çalıştıran bir başka firmanın önerisiyle 3. Havalimanı'ndaki kamyonların çalıştırılması için Vietnamlı işçi getirildi. Şantiyede kalan Vietnamlı işçiler için özel aşçılar da getirildi.

Ulaşım Haberleri

Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?
Ankara-İzmir YHT Projesi Yüzde 62 Seviyesine Ulaştı