4 Adımda Kentsel Dönüşüm Kredisi!

Bankalar, kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir role sahip. Bankaların kentsel dönüşüm ile ilgili hem hak sahipleri hem de müteahhitler açısından iki ayrı sorumlulukları bulunuyor.

Kentsel Dönüşüm Yasası olarak da bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca; hak sahipleri, kentsel dönüşüm sürecine giren binaları ile ilgili olarak bankalarından düşük faizli kredi kullanabiliyor. Söz konusu bankaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan bankalardan biri olması gerekiyor.

 

 

Kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebiliyor.

Riskli yapı ruhsatı alarak hakkında yıkım kararı verilen binaları yenilemek isi müteahhit firmalara düşüyor. Müteahhitlerin bu süreçte bankalar ile kesişmesi teminat mektubu aşamasında gerçekleşiyor. Bankalar, müteahhitlere teminat mektuplarını veren aracı kurumlar olarak konumlanıyor.

Kentsel dönüşüm kredisi için 4 önemli adım

1) Kredi alınacak anlaşmalı banka, binanın yapım ve yenilenmesinden sorumlu müteahhidi veya müteahhit firmayı değerlendirmeye alıyor. Bankanın değerlendirme sonucuna göre yol haritası belirlenir. Müteahhit onaylanmazsa, banka hak sahiplerine müteahhidin değiştirilmesini tavsiye ediyor.

2) Anlaşmalı bankadan onayladığı müteahhit riskli binanın yıkımını gerçekleştiriyor ve yeni binanın yapımına başlıyor. 

3) Yeni binanın toplam işteki yapım oranı bu noktada devreye giriyor. Müteahhit söz konusu yapım oranına göre ödeme amacıyla bankaya başvuruyor.

4) Müteahhidin başvurusunu takiben banka ekspertizi binanın denetimini yapıyor. Ardından işin oranına göre müteahhide hakediş olarak hak sahipleri adına ödeme gerçekleştiriyor.

Bazı hak sahipleri binasını kendi yapmak istiyor

Bazı hak sahipleri binalarını müteahhide vermeden kendileri yapmayı tercih edebiliyor. Pek tercih edilen bir yöntem olmasa da bu tercihi yapan hak sahiplerinin ilk adımı bakanlıkla binalarını yenilemek veya güçlendirmek için bir anlaşma imzalamak oluyor. Peşi sıra ise kentsel dönüşüm kredisi için anlaşmalı bir banka ile görüşülüyor. Bu durumda bankadan sadece beş daireye kadar kredi alma hakları bulunuyor.

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?