49 Bin 'Evim' Mağduru İçin Yol Haritası Hazır

Kapatılan 'evim' şirketlerindeki 49 bin kişinin mağduriyeti çözülüyor. TMSF organizyon ücretinin yüzde 20'sini nakit ödeyecek. Alacaklılar faaliyet izni olan 6 şirkete geçebilecek.

Kamuoyunda evim şirketleri şeklinde bilinen ve tasfiye işlemleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) sürdürülen şirketlerde 49 bin mağdur bulunuyor. Bu vatandaşların mağduriyetlerinin çözülmesi için yol haritası oluşturuldu.

Kanun görüşülürken en çok eleştiri alan konu, vazgeçen kişiler için organizasyon yani giriş ücretlerinin ödenmeyecek olması oldu. TMSF tarafından, giriş ücretinin yüzde 20'lik kısmının bir defada ve nakit olarak ödeneceği açıklandı. 

EŞİT VE ADİL OLACAK

Konuyla ilgili alınan bilgilere göre, tasfiye sürecinde olan şirketin "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmak için istekli olan şirketlerin bu hafta itibariyle TMSF'ye başvuru yapması gerekiyor.

49 bin vatandaşın mağduriyetleri çözülürken, kalan 6 şirketin de organizasyon sürecinin bozulmaması amacıyla eşit ve adil dağıtım yapılması hedefleniyor. Aynı zamanda intibak sürecini tamamlayan 6 şirkete de lisanslarının bu hafta verilmesi öngörülüyor. 

Evim mağdurları isterlerde faaliyet izni bulunan 6 şirkete geçiş yapabilecek. Devralan şirketle yeni sözleşme imzalayan kişilere tahsisat yapılabilmesi için sözleşme bedelinin yüzde 40'ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödenen sürenin toplam sözleşme süresinin  5'te 2'sine ulaşmış olması zorunlu tutuldu. 

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; sistemde kalmak istemeyen mağdurlar içinse paralarının geri ödenmesine karar verildi. Fakat bu ödemeye sadece taksit tutarları dahil edildi, giriş bedeli bu kapsamda bulunmuyor. 

EVİM MAĞDURLARI İÇİN HAZIRLANAN YOL HARİTASI 

1-Tasfiye sürecindeki şirketin "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmaya istekli şirketler, TMSF'ye başvuracak.

2- TMSF tarafından, sözleşme devralma talebinde bulunan şirket ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) uygun görüş alınacak.

3- BDDK'dan onay geldikten sonra, sözleşmelerin devri için; TMSF, devreden şirket ve devralan şirket arasında devir sözleşmesi imzalanacak. Hangi sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuna duyurulacak.

4- Hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere, "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmeleri, yani bugüne kadar kendisine ev veya araba teslimatı yapılmamış olanların sözleşmelerinin devir ve teslimi yapılacak.

5- Devralan şirket tarafından, devralınan sözleşmelerin sahiplerine ulaşılarak, sözleşmelerini devam ettirip ettirmeyecekleri öğrenilecek.

6- Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin, bugüne kadar yatırmış olduğu tasarruf tutarı peşinat kabul edilerek, yeni bir sözleşme imzalanacak. Yeni sözleşmede tutar artırımı olması halinde; müşteri, artırılan tutara tekabül eden organizasyon ücretinin sadece yarısını ödeyecek.

7- Yeni şirkette devam etmek istemeyen müşteri, sözleşme fesih dilekçesini, TMSF'ye değil sözleşmesini devralan şirkete teslim edecek.

8- Feshedilen sözleşmeler, devralan şirket tarafından devreden şirkete iade edilecek.

9- Devralan şirket tarafından değil, devreden şirketin tasfiyesi masası tarafından, en geç bir ay içerisinde, müşterinin yatırmış olduğu tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20'si tek seferde nakit olarak ödenecek.

10- Organizasyon bedelinin kalan yüzde 80'i ile buna benzer diğer alacak talepleri, devreden şirketin tasfiye masasına, 2004 sayılı İcra Ve İflas Kanununun 206'ncı maddesi kapsamında dördüncü sıra alacağı olarak kaydedilecek.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor