Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ’ye üye oldukları iddia edilen, kamuda haklarında adli süreç başlatılan kişiler ile bu örgütle ilişkisi olduğu düşünülen kurs, yurt, okul gibi kuruluşlara ait taşınmazlar ile vakıf, dernek veya şirketlerin tapu işlemlerine yönelik başlattığı çalışmanın ilk bölümünde 5 bin 401 tapuya el konuldu. El konulan 3 bin 314 tapu Hazine’ye, 2 bin 87 tapu da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.
TUNCELİ’DE VAR, 3 İLDE YOK
Hazine’ye devredilen 3 bin 314 tapunun illere göre dağılımına bakıldığında Van’ın ilk sırada olması dikkat çekti. 174 tapulu Van’ı, İstanbul 159, İzmir 155, Ankara 148, Kütahya 123, Adana 117, Kayseri 111 tapuyla izledi. Hakkari, Siirt ve Çankırı’da el konulan tapu olmazken, Tunceli’de 14 tapu Hazine’ye devredildi. Kastamonu, Sinop, Gümüşhane ve Bayburt’ta ise devredilen tapu sayısı 1 oldu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen 2 bin 87 tapunun dağılımına bakıldığında ise İzmir 440 tapuyla ilk sırada yer aldı. Kayseri’de 274, İstanbul’da 165,Konya’da 108, Bursa’da 102 tapu Vakıflar’a devredildi. Fettullah Gülen’in memleketi Erzurum’da 73 tapu Vakıflar’a devredildi. Hakkari ve Çankırı yine el konulan tapunun olmadığı iki kent olurken, Siirt’te 3 tapu Vakıflar’a devedildi. Ankara’da Vakıflar’a devredilen tapu sayısı 54, Adana’da 90, Manisa’da 84 oldu.
Bakanlık, el konulan tapular arasında en değerlisinin İstanbul Büyükçekmece Fatih Üniversitesi ve arsası olduğunu belirterek, bunun yaklaşık değerini 1 milyar 250 milyon lira olarak belirledi. Gaziantep Şahinbey Zirve Üniversitesi arsası için 600 milyon, Adana Ceyhan’da bir arsa için 250 milyon, İstanbul’da Üsküdar FEM Dershanesi için 125 milyon değer belirleyen bakanlık, Konya Mevlana Üniversitesi Hastane arsası ile Kayseri Talas Mahallesi Melikşah Üniversitesi arsası için 100’er milyon lira, Malatya Battalgazi Bulgurlu Köyü’ndeki bir tarla için 60 milyon, İzmir Bornova’da bir arsa ile Kastamonu Merkez’de Özel eğitim kurumu ve arsası için 50’şer milyon lira değer belirledi.
TAPUDA OHAL SERVİSİ
TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü OHAL işlem servisi oluşturdu. Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminde (TAKBİS) de hem yazılımı hem de yetkili kişi güncellemesi yapıldı. Şüpheli işlem bildirimleri, yazışma yapılmaksızın, tek merkezden sorgulandı. Sorgulama sonrası alınan karar, sistem üzerinden taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne gönderildi.
WEB SİSTEMİ KURULDU
Bakanlık yetkilileri, 23 Temmuz’da çıkarılan 667 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesine dayanarak mal kaçırma ihtimaline karşın şüphe duyulan taşınmazlar üzerinde bloke koyulduğunu belirterek, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen taşınmazların durumuna göre ya Hazine’ye ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini belirttiler. Yetkililer, çok sayıda taşınmaz üzerinde blokenin devam ettiğini, çalışmaların sonucuna göre bunların da ya Hazine’ye geçeceğini ya da blokenin kaldırılarak yeniden mülk sahibinin kullanımına açılacağını belirttiler. Yetkililer, şu bilgileri verdiler: “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar sonucu KHK’larda yer alan kurumlara ait olan ve KHK eki listede bulunmayıp FETÖ ile bağlantılı şirketlerin taşınmazlarına devir ve tasarrufun engellenmesine yönelik bloke ve belirtme işlemleri yapıldı. Kurumumuzca bu kapsamda yapılan tüm çalışmaların il il, ilçe ilçe takip edilebildiği web sistemi kurulmuş olup, çalışmalar 7/24 saat takip ve kontrol altında tutulmaktadır. Geliştirilen bu web sistemi ile Maliye Hazinesine devir edilen taşınmaz sayısı, Vakıflar Genel Müdürlüğüne devir edilen taşınmaz sayısı, idari birimlerce bloke konulan taşınmaz sayısı ile adli birimlerce bloke konulan taşınmaz sayıları anlık olarak görüntülenmektedir.”
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE DEVREDİLEN TAPULARIN DAĞILIMI
Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi: 2.087
HAZİNE’YE DEVREDİLEN TAPULARIN DAĞILIMI