5 Soruda Emlak Vergisi Muafiyeti!

Gayrimenkul sahipleri her sene emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Ancak kanunda vergi muafiyeti de bulunuyor. Peki, kimler hangi koşullarda vergiden muaf tutuluyor? İşte 5 soruda emlak vergisi muafiyeti 2017..

Ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri, 1319 sayılı Kanun gereğince her sene emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Emlak vergisini gayrimenkulün tek sahibi varsa, maliki tek başına öderken, ortakları varsa herkes kendi hissesi oranında vergiyi ödüyor.

Vergi senede Mart, Nisan, Mayıs ile Kasım ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Buna göre 2017 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri için son aya girildi. Henüz ödeme yapmamış mükelleflerin önünde son 30 günü bulunuyor. İsteyenler vergi borcunu tek seferde ilk taksit dönemi içinde ödeyebiliyor.

Emlak vergisi ödemelerinden kanunen muaf olanlar da bulunuyor. Peki, kimler emlak vergisinden muaf olur? Vergiden muaf olmak için hangi şartlar aranır? İşte muafiyet hakkındaki sorularınızın yanıtı;

1. Emlak vergisinden kimler muaf olabilir?

Emlak vergisi muafiyet hakkı yalnız, tek meskeni olanlara veriliyor. Kanunen geliri olmayan ve brüt 200 metrekareden büyük olmayan tek mesken sahiplerinden ev hanımları, işsizler, gaziler, emekliler ve engeliler vergiden muaf olabiliyor.

2. Çalışan emekliler emlak vergisinden muaf olabilir mi?

Yukarıda belirttiğimiz gibi emekliler de, tek meskeni olmaları halinde, emekli maaşının olmasına karşın kanunen vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Ancak bunun için emeklilik maaşından başka bir gelirin olmaması gerekiyor. Örneğin tek meskenin yanı sıra işyerinin olması ve kira geliri elde edilmesi ya da emeklinin çalışması gibi durumlarda muafiyet başvurusu onaylanmıyor.

3. Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapılır?

Emlak vergisinden muaf olmak için, yukarıdaki koşullara sahip kimselerin ilçe belediyesine müracaat etmeleri gerekiyor. Aksi halde muafiyet başlamıyor. Durumun beyan edilmemesi halinde mükellefiyet otomatik olarak devam ediyor.

4. Emlak vergisi muafiyet beyanı nasıl doldurulur?

Emlak vergisi muafiyeti için ilçe belediyesinde beyanname veriliyor. Bu beyannamede "Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum." yazılıyor. Beyanda aynı zamanda gelirin olmadığı, tek meskenin olduğu gibi bilgilere de yer verilmesi gerekiyor.

5. Muafiyetten habersiz ödenen emlak vergisi geri alınabilir mi?

Muafiyetten habersiz bir şekilde, boş yere ödenen emlak vergisi geri alabiliyor. Geriye dönük ödenen 5 yıllık vergi bedelinin iadesi için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilebiliyor.

Müracaat sonrasında belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.

Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?