Karabağlar’ın toplam 10 bin hektarlık bir ilçe olduğunu, bunun 2 bin 700 hektarının yerleşim alanı olduğunu ifade eden Selvitopu, bu alan içindeki 700 hektarın da kentsel dönüşüm alanı olarak bakanlık tarafından ayrıldığını belirtti. 7 yıldır kentsel dönüşüm konusunda hiçbir çalışmanın gerçekleşmediğini vurgulayan Selvitopu, Kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin devre dışı bırakılmasının doğru bulmadıklarını söyledi.
Kentsel dönüşümde yerel yönetimler odak noktasında olmalı
“Kent yerel yönetiminden çıkarılmışsa bir kere bunun tartışılması gerekir” diyen Selvitopu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu doğru bulmadığımı ifade edeyim. Kentlerde yerel yönetimleri devre dışı bırakarak, görmezden gelerek bu işlerin yapılma şansı yoktur. Biz şunu savunuyoruz; Devlet tabi ki bu işin içinde yer almalı ancak yerel yönetimler de bu işlerin odak noktasında olmalı. Böyle bir yasal düzenleme olursa Türkiye’de bu işler daha sağlıklı olur anlayışı içindeyiz."
6306 SAYILI YASA KALDIRILMALI
Kentsel dönüşümle ilgili 2 yasanın bulunduğunu ifade eden Selvitopu, “Ben yıllardır bu işlerin içindeyim. Siyasal olarak da bakmam. Bizler uzlaşı anlayışı içinde bu işlerin yapılması taraftarıyız. Kentsel dönüşüm ile ilgili 2 tane yasa var: 5393 Sayılı Yasa’nın 73’üncü maddesi ve 6306 Sayılı Yasa. Biz kentsel dönüşüm yapılacaksa 5393 Sayılı Yasa’nın 73’üncü maddesine göre yapılmasından yanayız. O maddede uzlaşma esastır. 6306 Sayılı Yasa’da ise yerel yönetimler ret edilmiştir ve doğru değildir. Burada yetki bakanlıktadır. Amaç düzensiz kent dokularının düzenli hale getirmektir. Bu 2 yasanın tek bir yasaya dönüştürülmesi ya da 6306 Sayılı yasanın kaldırılması gerekmektedir. Eğer kaldırılırsa belediye olarak biz bu işin altından kalkarız, planlamalarını yaparız. Hiç kimsenin bundan kuşkusu olmasın. 7 yıldır bu konular tartışılıyor. Bir sonuca ulaşmasını istiyorlar. Belediye olarak biz hazırız. Vatandaşlarla da anlaşır, uzlaşırız” dedi.